Beneficiile vitaminei D care iti pot salva viata

Incepem sa fim din ce in ce mai constienti de beneficiile pe care le are vitamina D, in principal din cauza faptului ca tot mai multi dintre noi prezentam deficiente ingrijoratoare. Iar acest fapt e mai mult decat explicabil: in conditiile in care nivelul de radiatii a crescut suntem obligate practic sa folosim constant protectie solara, ceea ce blocheaza productia acestei vitamine pretioase. Iar vitamina D a capatat o reputatie extraordinara de salvatoare de vieti in ultima perioada. Vezi mai jos care sunt beneficiile sale ce iti decid practic starea de sanatate, dar si cum sa faci pentru a preveni deficitul de vitamina D. Descopera mai jos care sunt ratiunile pentru care multi specialisti considera vitamina D ca fiind cea mai importanta!

E garantia unei sarcini armonioase si a unui bebelus sanatos

Se pare ca femeile insarcinate care au un nivel scazut de vitamina D (nu neaparat deficienta) se supun riscului de preeclampsie (hipertensiune arteriala si proteine in exces in urina femeilor insarcinate), nastere prematura, cezariana. Altfel spus, conform studiilor, prezenta vitaminei D te poate feri de complicatii la nastere. De asemenea, vitamina D poate imbunatati si imunitatea copiilor, previne obezitatea in cazul acestora, precum si bolile de plamani.

Ar putea preveni diabetul

Una dintre cele mai raspandite afectiuni ale societatii actuale este diabetul. Din nou, vitamina D l-ar putea preveni, corelatia fiind acum realizata cu nivelul suficient al acestei substante nutritive in primii ani de viata. Conform unei cercetari, copiii care prezentau in primul an de viata concentratii ridicate de vitamina D aveau un risc cu 88% mai mic de a face diabet in urmatorii 30 de ani.

Reduce riscul de cancer

Daca nu esti inca sigura de faptul ca vitamina D iti salveaza viata, afla ca ea te protejeaza si de cancerul la san. Se pare ca femeile care s-au expus suficient la soare in anii tineretii aveau un risc mult mai mic de a face cancer la san decat cele care prezentau niveluri mici de vitamina D. Cercetarea a fost publicata in American Journal of Epidemiology si poate reprezenta un punct important in lupta impotriva acestei boli. De asemenea, vitamina D poate reduce si riscul de cancer de colon, de prostata si pancreatic.

Mentine sanatatea inimii

Da, cancerul ne ucide mai repede, insa bolile cardiovasculare fac mai multe victime. Vitamina D e esentiala in sanatatea inimii, specialistii afirmand inclusiv ca poate repara daunele care au fost provocate sistemului cardiovascular de tensiunea ridicata sau de diabet. De asemenea, este cheia pentru artere sanatoase si scade riscul de moarte prematura in cazul persoanelor care sufera deja de boli cardiovasculare.

Previne dementa si Alzheimer

Sanatatea creierului e la randul sau o arie importanta de actiune pentru vitamina D. Conform unui studiu desfasurat in 2014, oamenii cu deficiente ale acestei vitamine prezentau un risc de doua ori mai mare de a dezvolta Alzheimer sau dementa.

Te apara de raceala si de gripa

Epidemia actuala,

 » Sursa: sanatate.bzi.ro