• Home
  • Actualitate
  • Benzina și motorina scad la început de weekend. Prețul carburanților în România, astăzi, 30 iunie 2023

Benzina și motorina scad la început de weekend. Prețul carburanților în România, astăzi, 30 iunie 2023

Benzina și motorina scad la început de weekend

Șoferii din România au primit o veste bună la început de weekend, pe 30 iunie 2023: prețurile la benzină și motorină au scăzut. În funcție de tipul de combustibil și stația de alimentare, șoferii pot găsi acum benzină standard la prețuri cuprinse între 6,63 lei și 6,88 lei pe litru și motorină standard la prețuri cuprinse între 6,64 lei și 6,80 lei pe litru, cele mai mici valori fiind înregistrate la stațiile Petrom din București.

Comparativ cu prețurile înregistrate pe 26 iunie, prețul benzinei standard a scăzut, de la 6,67 lei pe litru. De asemenea, prețurile la benzina premium variază între 7,09 lei și 7,53 lei, în timp ce motorina premium costă între 6,95 lei și 7,31 lei.

De ce se modifică prețurile la pompă? Ei bine, potrivit Consiliului Concurenței, acestea urmăresc de obicei evoluția cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o mică întârziere. Cotația Platts reprezintă un preț de referință pe piața internațională de benzină și motorină, fiind influențată de cererea și oferta de pe piața angro a combustibililor. Când cotațiile Platts cresc, prețul la pompă în România de asemenea crește, și invers, când aceste cotații scad, prețul carburanților în stațiile de alimentare scade.