Răspunsul lui Joe Biden la întrebarea privind reacția SUA sau NATO în cazul în care  Rusia va folosi atacuri chimice în Ucraina

Președintele american, Joe Biden, a spus că SUA ar răspunde dacă președintele rus, Vladimir Putin, va folosi arme chimice, dar că răspunsul va depinde de situație și de amploarea atacului, într-o conferință de presă susținută după participarea la summitul NATO de la Bruxelles.

”Ați avertizat despre amenințarea reală privind folosirea armelor chimice. Ați adunat informații specifice care sugerează că președintele Putin pregătește aceste arme, le mută în poziție sau ia în considerare utilizarea lor?

Și ar răspunde SUA sau NATO cu acțiuni militare dacă va folosi arme chimice?”, l-a întrebat reprezentantul Associated Press pe președintele SUA în timpul conferinței sale de presă.

”În legătură cu prima întrebare, nu pot să răspund la ea, nu pot da informații clasificate. În al doilea rând, am răspunde dacă folosește. Natura răspunsului va depinde de natura utilizării (a armelor chimice – N.R.)”, a replicat Biden.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își va consolida sistemele de apărare chimică, biologică și nucleară, având în vedere temerile că Rusia intenționează să folosească astfel de arme împotriva poporului ucrainean.

Cu privire la cele discutate cu aliații din NATO, președintele american a spus că ”suntem hotărâți să susținem” eforturile prezentate în timpul reuniunii de urgență a NATO, imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia și ”să construim pe ele”.

”Statele Unite s-au angajat să furnizeze Ucrainei peste două miliarde de dolari în echipament militar de când am devenit președinte. Sistemele antiaeriene, sistemele antitanc, muniția și armele noastre sunt în Ucraina în timp ce vorbesc. Și astăzi, anunț că Statele Unite sunt pregătite să pună la dispoziție peste 1 miliard de dolari în asistență umanitară pentru a ajuta milioane de ucraineni afectați de războiul din Ucraina”, a spus Biden.

Biden a spus că SUA sunt gata să primească 100.000 de refugiați ucraineni în țară. Președintele a confirmat, de asemenea, noi sancțiuni pentru sute de indivizi și membri ai guvernului ruși. El a subliniat că eforturile de găzduire a refugiaților nu trebuie făcute doar de Polonia, România sau Germania, ci de întreaga comunitate internațională.

„NATO nu a fost niciodată mai unită decât este astăzi. Putin obține exact opusul a ceea ce intenționa să aibă ca urmare a intrării în Ucraina”, a spus el.