Joe Biden spune că ”are” cancer din cauza industriei petroliere – video

Joe Biden a declarat miercuri că are cancer, forțând biroul de presă de la Casa Albă să reacționeze pentru a clarifica situația, specificând faptul că  clarifice rapid că președintele american se referea la tratamentul pentru cancerul de piele pe care l-a urmat înainte de a prelua mandatul , scrie New York Post.

Inițial, declarația lui Biden, făcută în timpul unui discurs despre încălzirea globală, în care a vorbit despre emisiile de la rafinăriile de petrol din apropierea casei sale din copilărie din Claymont, Delaware, a părut  a fi un anunț uimitor despre starea sănătății sale.

Biden a declarat că are cancer în timp ce vorbea în apropierea unei foste centrale electrice pe cărbune din Somerset, Massachusettsunde vor fi dezvoltate mai multe parcuri eoliene offshore.

”De aceea, eu și al naibii de mulți alți oameni alături de care am crescut avem cancer și acesta e motivul pentru care, pentru o lungă perioadă de timp,  în Delaware s-a înregistrat cea mai mare rată de incidență a cazurilor de cancer din țară”, a spus Biden.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a clarificat situația, aducând aminte publicului că Biden a suferit de ”cancer de piele fără melanom” înainte de a-și prelua funcția.

Nu este clar de ce Biden a ales să  folosească timpul prezent pentru a descrie experiența sa cu cancerul, dar majoritatea comentatorilor o pun pe seama declinului funcțiilor sale cognitive.

Cancerul de piele este extrem de frecvent, în special în rândul adulților în vârstă care nu au purtat protecție solară în tinerețe și, în general, nu pune viața în pericol.

Medicul lui Biden, dr. Kevin O’Connor, a emis anul trecut un raport de sănătate care nu s-a referit la președinte ca suferind de vreun cancer actual.

Raportul lui O’Connor   atribuie cancerul de piele al lui Biden timpul petrecut la soare, mai degrabă decât rezultatul expunerii de către industria combustibililor fosili.

”Este bine stabilit că președintele Biden a petrecut mult timp la soare în tinerețe”, a scris O’Connor despre pacientul său, fost salvamar la piscină.

”Înainte de a-și începe președinția, i-au fost îndepărtate mai multe cancere de piele localizate, non-melanom, prin intervenția chirurgicală Mohs. Aceste leziuni au fost excizate complet, cu margini clare”, a scris medicul.

O’Connor a mai precizat că ”nu există zone suspecte pentru cancer de piele în acest moment”.

Biden, în vârstă de 79 de ani, este cel mai în vârstă președinte al SUA și acuitatea sa mentală este adesea o chestiune de dezbatere publică.

El spune, totuși, că intenționează să se prezinte pentru un al doilea mandat, cu excepția stării de sănătate în 2024, iar criticii săi notează că se luptă de ani de zile cu gafe sau remarci inexacte.