Germania. Guvernul introduce pe parcursul verii bilete lunare de nouă euro pentru toate mijloacele de transport în comun, cu excepția trenurilor interurbane

Pentru următoarele trei luni, de vară, toți germanii vor putea călători prin țară în schimbul sumei lunare de nouă euro, potrivit unui program-test instituit de guvern. În schemă sunt incluse trenurile locale și regionale, autobuzele și rețeaua de metrou, dar nu și trenurile care circulă între marile orașe.

Ministrul Transporturilor a anunțat că s-au vândut deja șapte milioane de astfel de bilete de călătorie. În schimb există și critici ai programului, potrivit BBC, care invocă faptul că deja trenurile companiei Deutsche Bahn sunt supraaglomerate, iar frecvent sunt amânate sau anulate curse.

Scopul declarat este de a crește nivelul de trai al cetățenilor în contextul inflației în creștere, precum și de a-i îndemna să aleagă transportul în comun, în defavoarea mașinilor personale.

Totuși, guvernul a intervenit și pentru menținerea prețului benzinei sub doi euro litrul, în contextul scumpirilor recente ale carburanților.

Nivelul inflației a ajuns în Germania la 8,7%, cel mai mare din istorie. Guvernul federal a promis autorităților fiecărui land compensații de 2,5 miliarde de euro pentru costurile suplimentare cu transportul și personalul. De asemenea, pentru populație va acorda o reducere la factura pentru energie de 300 de euro la toamnă.