Biotina – Vitamina frumusetii pentru piele, par si unghii – intareste nervii si previne depresiile

Biotina, cunoscuta ca vitamina B7, B8 sau vitamina H, face parte din numeroasa familie a vitaminelor B si ajuta la metinerea sanatatii pielii, prin productia corespunzatoare de grasime. Biotina contribuie la imbunatatirea metabolizarii glucozei, ameliorand diferitele tipuri de diabet. Suplimentarea alimentatiei cu biotina este necesara atunci cand ne confruntam cu:

  • Probleme legate de sanatatea pielii – piele uscata sau prea grasa
  • Nervozitate, irascibilitate
  • Caderea parului si matreata
  • Stari depresive, extenuare
  • Dureri musculare

Unele dintre cele mai dense surse de biotina in alimentatie sunt ficatul, urmat de faina de soia si galbenusul de ou. Nucile, arahidele, sardinelele, migdalele, ciupercile, orezul brun, cerealele integrale, spanacul, crabii, sunca, morcovii, rosiile si branza de burduf, sunt, de asemenea, surse bune de biotina. Biotina este esentiala pentru constituirea glucozei, depozitata in ficat si in muschi. Concentratia prea scazuta a zaharului din sange (hipoglicemia) afecteaza, in prezent, aproximativ o persoana din doua.

Neuronii nu accepta decat zaharul biologic din sange, glucoza, ca unica hrana care le furnizeaza energia. Astfel, nivelul zaharului din sange trebuie mentinut la o anumita valoare, cea recomandata fiind intre 80 – 100 mg. de glucoza la 100 ml. sange. Spre exemplu, la 60 mg,. tindem sa devenim nervos, obositi, irascibili, la 30 – 40 mg.. fiind incapabili de a face fata provocarilor de peste zi si riscand o cadere nervoasa.

Biotina contine sulf, asemenea parului, pielii si unghiilor, care, de asemenea, contin mult sulf. Astfel, vitamina B7 depune incarcatura de sulf la destinatia potrivita. Pe langa controlul activ al metabolismului grasimilor, biotina este prezenta in celulele pielii si ale parului, influentand si continutul de grasime al pielii. Mai exact, pielea, inclusiv cea a capului, se acopera cu prea multa grasime, consecintele fiind unele nefaste, printre care, caderea parului si matreata. Aici intervine sulful, care ofera protectie pentru piele si par, prevenind sau combatand seboreea – o secretie anormal de abundenta a glandelor sebacee.

Unghiile care se rup usor isi pot recapata sanatatea prin suplimentarea alimentatiei cu biotina, potrivit cercetatorilor elvetieni, care au facut un experiment: acestia au administrat cate 25 mg. de biotina zilnic, timp de 9 luni, unui grup de 32 de persoane cu unghii friabile. Rezultatul: la toti subiectii, grosimea unghiilor a crescut cu un sfert.

In cazul femeilor, necesarul zilnic de biotina este de aproximativ 250 micrograme, iar in cazul barbatilor aproximativ 300 micrograme.Regimul compus in exclusivitate din fructe este complet lipsit de biotin

 » Sursa: culinar.bzi.ro