Familia de români care n-a cheltuit niciun leu pentru energie electrică în cinci luni: „Potrivit calculelor mele, urmează să primesc bani”

O familie din Lunca Ilvei, județul Bistrița Năsăud, a reușit performanța de a nu plăti niciun leu furnizorului de electricitate timp de cinci luni.

Situația s-a ivit după ce au aplicat la programul Casa Verde, prin care Guvernul oferă sprijin financiar pentru montarea de panouri fotovoltaice.

Statul i-a dat 20.000 de lei, iar el a mai contribuit cu 10.000 de lei, pentru un kit de 21 de panouri solare de 6 kilowati, scrie Bistrițeanul.

După cinci luni, familia nu are de plătit niciun leu către furnizorul de electricitate, iar Electrica îi datorează 250 de lei, sumă care se va mări în următoarele luni, în condițiile în care sunt anunțate numeroase zile însorite.

Localitatea Lunca Ilvei este situată în zona montană a județului Bistrița Năsăud, la o altitudine de 682 de metri deasupra mării.

”Mi-am făcut cerere de înscriere pentru suvenție pentru panouri fotovoltaice la începutul anului 2019. Partea de confirmare și validare a finanțării a venit la sfârșitul anului 2020, după un an și ceva.

Contribuția proprie a fost în jur de 10.000 de lei și încă o cheltuială de aproximativ 2.000 de lei, cheltuieli cu furnizorul de electricitate, plus alte lucrări pentru ca instalația să fie în parametri”.

Bărbatul a împânzit un foișor cu panourile fotovoltaice care reușesc să susțină tot consumul lunar de energie, iar surplusul merge în rețeaua națională, urmând să fie plătit de furnizor.

”Am un consum mediu de 200-250 de kilowati pe lună, iar panourile produc în jur de 35-40 de kilowati pe zi. Am curent de n-am ce face cu el.

În noiembrie, panourile au făcut 158 de kilowati, într-o lună de iarnă, în ianuarie 139 de kilowati, în martie 703 kilowati, iar în mai 910 kilowati.

Potrivit calculelor mele, știam că urmează să primesc bani. Nu mă așteptam însă ca pe lunile de iarnă să primesc bani, ci să dau”, a explicat acesta.

După ce au aflat de facturile cu minus pe care le primește, mai mulți apropiați ai bărbatului i-au cerut ajutorul .

Până acum 11-12 persoane din zonă au apelat la el pentru documentația necesară pentru a intra în program, iar 8 dintre aceste au fost eligibile.

”Acum că au văzut factura mea cu minus, lumea e mult mai interesată. Din cauza costurilor cu electricitatea, lumea devine interesată”, mai spune bărbatul.

Statul acordă acest ajutor pe principiul primul venit primul servit. Aplicanții trebuie să fie persoane fizice și să nu aibă datorii la stat.