marți, 20 octombrie 2020

Blestemul de sub vesmintele Sfintei Parascheva. Ce ti se intampla daca faci mancare

Știrile zilei

Horoscop noiembrie 2020. Vin clipe de vis! Trei zodii trag lozul cel mare

Horoscop pentru noiembrie 2020, pentru toate semnele zodiacului. Noiembrie este considerata in mod traditional una dintre cele mai intunecate...

Medicul Virgil Musta: Trei saptamani, daca s-ar bloca, ar fi o masura buna, dar ne putem permite

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara, spune ca pentru a scadea numarul...

HOROSCOP 19-25 OCTOMBRIE 2020 cu Adrian Bunea. Tranzitul Soarelui generează energie negativă până la mijlocul lunii noiembrie

HOROSCOP 19-25 OCTOMBRIE 2020. Soarele tranzitează un sector neprietenos şi va genera energie negativă până la mijlocul lunii noiembrie....

Blestemul de sub vesmintele Sfintei Parascheva. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi. Sfanta Parascheva este sarbatorita de ortodocsi pe data de 14 octombrie.

Sfanta Cuvioasa Parascheva. Viata sfintei

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: “Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina sa-si daruiasca hainele sale saracilor.

Dupa o vreme se retrage in pustie. Urmand sfaturile unor vietuitori alesi, se indreapta spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.

Blestemul de sub vesmintele Sfintei Parascheva

Din putinele stiri privitoare la viata ei, aflam ca intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti. Sfantul Varlaam scrie in Cazania sa: “Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Considerata una dintre cele mai populare sfinte din traditia crestin-ortodoxa, Parascheva, celebrata in fiecare an pe 14 octombrie, este mare facatoare de minuni.

Traditii si obiceiuri

Pe 14 octombrie este interzis sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie, daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare.

Mii de oameni merg in fiecare an sa se inchine la racla Sfintei Parascheva, insa putini stiu despre blestemul de sub vesmintele care acopera moastele.

Mai exact, moastele sunt acoperite de un vesmant ce dateaza din anul 1641 si pe care este pus un sigiliu, unde este mentionat blestemul domnitorului Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam:

„Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

loading...
- Advertisement -

Advertoriale promovate

Alte articole pe aceiași temă