Bloomberg. Ţările occidentale se confruntă cu o penurie de produse: ‘Este un vârtej de factori’

Din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, țările occidentale se confruntă cu o penurie de produse, scrie Bloomberg.

Se preconizează că în această vară, în țările occidentale, va există o lipsă acută pentru de o serie de produse, în special, bere, floricele de porumb, ceapă şi salam.

”În ultimele luni, multe alimente ocazionale au devenit extraordinar de scumpe sau greu de găsit, cum ar fi salata verde în Australia, ceapa şi salamul în Japonia şi chiar berea îmbuteliată în Germania, forţând companiile să caute alternative pentru a satisface cererile clienţilor”, se spune în articol.

”De obicei, problema nu este lipsa produselor, ci mai mult este legată de întreruperile apărute pe lanţul global de aprovizionare. Este un vârtej de factori, de la vremea rea şi la pandemie, la tensiuni geopolitice şi la o revenire a cererii”.

În Germania există un deficit de recipiente de sticlă, tot din cauza conflictului din Ucraina, care furnizează sticlă.

”Lipsa floricelelor din SUA a devenit, de asemenea, o sursă de îngrijorare pentru cinefili. (…) Fermierii trec de la porumb la culturi mai profitabile”, se spune în articol.

În Australia, un lanţ de fast-food a înlocuit salata în burgeri cu varză, iar în Marea Britanie, McDonald’s a fost nevoită să limiteze utilizarea roşiilor din cauza costurilor ridicate pentru încălzirea serelor.