10 C
București
miercuri, 14 aprilie 2021

Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. Cum a reacţionat Carmen Brumă

Mircea Badea a aflat, în sfârşit, de la doctorul Mencinicopschi că are o boală destul de serioasă, boala celiacă, adică intoleranță autoimună la gluten. Și cum mare parte din produse conțin gluten, regimul alimentar nu este deloc ușor de ținut. Iar tratament medicamentos pentru vindecare nu există. Dar se poate trăi cu ea și poți duce o viață normală atât timp cât nu vei consuma gluten.

„Domnul Mencinicopschi a scris o carte despre boala celiacă. E o boală nasoală. O boală destul de rară, dar nu atât de rară după cum ai putea crede după denumirea exotică. Se depistează rar. Constați că se întâmplă lucruri cu tine, dar nu știi de ce. Eu am boala celiacă. Stați liniștiți, nu se ia. Știți cine mai are boala celiacă? Novak Djokovic, numărul 1 mondial în tenis”, a spus Mircea Badea.

Partenera sa de viață, Carmen Bruma a dat și ea detalii despre această afecțiune, de care suferă mai mulți oameni decât s-ar crede. Doar că puțini o și depistează.

“Mircea și-a descoperit o intoleranță la gluten. A trebuit să căutam alimente în care să nu existe gluten. Cei care au o astfel de problemă ar trebui să recurgă la alimente simple, naturale. Nu mănânci cremă de brânză, mănânci brânză telemea, nu mănânci un pui cu sos sau o salată cu sos, ci fără, ca să fii sănătos și să îți menții greutatea”, a mărturisit Carmen Brumă, conform Societatea.ro.

Mircea Badea suferă de boala celiacă
Diagnosticul de boală celiacă nu se stabilește deloc ușor. Pe baza anamnezei, medicul poate suspecta că pacientul are această afecțiune și atunci îi indică analize speciale pentru a confirma sau infirma ceea ce bănuiește.

Boala nu este una deloc ușoară și poate da chiar complicații nutriționale extraintestinale, anemie, osteopenie/osteoporoză, dar și riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum și o serie de malignități, cum ar fi limfom, cancer esofagian, cancer intestinal.

Boala celiacă reprezintă așadar intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten. Aceasta afectează în special intestinul subțire, dar și alte organe, și mai poartă denumirea și de enteropatie glutenică. Este o afecțiune cronică destul de des întâlnită, dar foarte greu diagnosticată, ceea ce înseamnă riscuri pentru pacienți.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate