Bogdan Tiberiu Iacob: USR – partidul cacealma

Prima parte a acestui material a fost scrisa in 7 decembrie 2016 si merita recitita cu atentie, am spune, pentru ca analizate de la nivelul prezentului, lucrurile par inca si mai spectaculoase. Destul sa spunem ca USR si PLUS sunt doua partide ”miraculoase”, aparute din spuma marii si duse spre scoruri electorale neasteptate dupa ce, in beneficiul lor, s-au produs inclusiv modificari de legi ori de sentinte in justitie.

Reamintim pe scurt: pentru ca USR, partid de buzunar chiar si azi, sa se poata naste, a fost nevoie de o manevra speciala, o plingere a unei formatiuni fantoma care a dus la o decizie a CCR, in 2015, prin care, in loc de 25.000, un partid sa se poata infiinta cu doar 3 membri.
Imediat dupa decizie, a aparut USB, un partid condus de un lider, Nicusor Dan, care, in mod straniu, conform colegilor sai, nu lua niciodata decizii in forurile de conducere, ci venea mereu cu ele din exterior, gata facute.
Pentru ca USB sa profite electoral de drama de la Colectiv in alegerile locale de la Bucuresti, justitia a respins din scurt infiintarea Marelui Partid Colectiv ori a Partidului Colectiv. Nimic nu trebuia sa paraziteze noua speranta a politicii.
In paralel, discret, se depuneau in justitie actele pentru un nou partid, USR, cu ambitii nationale de asta data. Un partid anuntat in iunie 2016, dar care era nascut in martie. Exact cum s-a intimplat in cazul PLUS, anuntat la saptamini bune de la legalizare, la umbra Miscarii Romania Impreuna.
Nu e clar nici azi cum s-au inscris consilierii de la Bucuresti ai USB in USR fara a-si pierde posturile, conform legii, pentru a putea candida la parlamentare, pentru ca fuziunea nu era aprobata de tribunal la momentul inchiderii listelor electorale.
Atit USB cit si USR au mai marcat o ciudatenie, fiind singurele partide care si-au derulat congresele cu usile inchise, intr-o totala lipsa de transparenta. In august 2016, la fuziunea cu USR, Nicusor Dan declara ca e al patrulea congres al partidului sau, dar nimeni nu avea habar cind si unde se derulasera precedentele trei. Daca se derulasera!
Inaintea alegerilor de luna trecuta s-a mai produs o ciudatenie: dupa ce BEC a decis, pe buna dreptate spunem noi, ca USR si PLUS nu pot candida in alianta pentru ca in actele oficiale apar alte conduceri decit cele declarate public, ICCJ a admis contestatia lui Barna si Ciolos si a dat unda verde aliantei in alegeri.
Numai ca, trebuie spus, in componenta BEC, care a luat decizia initiala, se aflau, conform legii, 5(cinci) judecatori de la ICCJ, practic, un complet intreg.
Deci, niste judecatori de la ICCJ au rasturnat in 24 de ore o decizie a altor judecatori de la ICCJ.
Semnele de intrebare isi au, categoric, locul aici.
Sa mai spunem ca USR a atacat alegerile parlamentare din 2016 cu doar 50 de organizatii, adica ceva mai mult de o organizatie per judet si per sector bucurestean.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !