Bolile timpului liber. Cinci probleme de sanatate care se agraveaza in weekenduri sau concedii

Migrene, dureri de spate, constipatie, sunt cateva dintre afectiunile care se agraveaza in zilele in care nu mergem la munca.  Explicatia: in timpul liber avem tendinta sa mancam exagerat si nesanatos si sa nu mai facem deloc miscare.

1. Constipatie
In weekend suntem adesea mai putin activi, mergem mai putin pe jos, ceea ce ne predispune la constipatie. Faptul ca mancam altfel decat in zilele de lucru ne afecteaza tranzitul intestinal, explica Alistair Forbes, profesor de gastroenterologie, nutritie si medicina in cadrul Norwich Medical School.

2. Migrene
Durerile de cap si crizele de migrena pot aparea mai frecvent in weekend – mai ales sambata – din cauza schimbarii programului zilnic, spune dr. Andy Dowson, director al sectiei specializate in tratarea durerilor de cap, la King’s College Hospital, Londra.

Daca suntem obisnuiti sa mancam la anumite ore din zi sau sa adormim si sa ne trezim la ore fixe in zilele de lucru, tulburarea programului poate duce la aparitia durerilor de cap, deoarece organismul se straduieste sa se adapteze la acest orar diferit, spune specialistul.
Una dintre ipotezele care incearca sa explice fenomenul este aceea ca hipotalamusul – zona din creier care mentine echilibrul mediului cerebral, regland temperatrua si nivelul hormonilor – este foarte sensibil la schimbarile in programul de functionare a organismului.
O alta cauza a durerilor de cap poate fi lipsa cafelei: daca bem de obicei 3-4 cesti de cafea in zilele de lucru, pentru a ne ajuta sa ne concentram la munca, iar in weekend nu bem cafea, atunci corpul nostru poate intra in sevraj (o criza determinata de absenta unei substante de care corpul  a devenit dependent).

3. Arsuri gastrice
Daca stai intins in pat, se pot declansa ori inrautati arsurile gastrice, deoarece aceasta pozitie favorizeaza urcarea continutului acid al stomacului inapoi prin esofag. Si mesele neregulate, uneori la ore tarzii, precum si rasfatul cu mancaruri bogate in grasimi,  au un rol in aparitia acestei probleme, explica dr. Steven Mann, gastroenterolog la Royal Free London Trust.

4. Raceli
Un studiu realizat in Olanda a aratat ca aproximativ o persoana din 30 se imbolnaveste – de diverse afectiuni – de indata ce inceteaza sa lucreze si incearca sa se relaxeze, fenomen numit uneori „boala timpului liber” si care poate aparea in weekend-uri si in timpul concediilor.
Se crede ca, atunci cand lucram, corpul nostru produce constant hormoni ai stresului, precum adrenalina, care pot ajuta la lupta cu bolile, pentru a ne „tine in  priza” atunci cand avem treaba de facut. Dar, de indata ce ne oprim, deveni

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !