Boris Johnson a demisionat: „Sunt foarte trist să renunţ la cel mai bun post din lume”

Premierul britanic Boris Johnson a demisionat joi, 7 iulie, din funcția de lider al Partidului Conservator. El a afirmat că gestul său a fost motivat de faptul că partidul din care face parte își dorește un lider nou.

Abandonat de conservatori, Johnson îşi exprimă regretul faţă de faptul că nu-şi poate continua mandatul de premier şi mulţumeşte taberei sale pentru încrederea şi responsabilitatea pe care i le-a acordat.

„Sunt foarte trist să renunţ la cel mai bun post din lume, însă, ”în politică, nimeni nu este indispensabil”, a declarat el.

”E clară acum dorința majorității parlamentare că e nevoie de un nou premier și un nou lider al Partidului Conservator.

Am agreat cu liderii patidului că procesul de alegere a unui nou lider trebuie să înceapă acum. Voi servi în funcție până când noul lider va fi ales.

Sunt extrem de mândru de realizările acestui guvern în ceea ce privește Brexit, pentru a rezolva relațiile noastre cu continentul… pentru a recupera puterea acestei țări de a-și face propriile legi în Parlament”, a mai spus Johnson.

Boris Johnson va rămâne premier interimar până la desemnarea unui nou lider al conservatorilor.

O cursă pentru alegerea conducerii Partidului Conservator va avea loc în această vară și un nou prim-ministru va fi numit la timp pentru conferința partidului din octombrie.

Ben Wallace, ministrul Apărării, este favoritul conservatorilor pentru a-i succeda lui Boris Johnson la șefia Guvernului, potrivit The Independent.
Wallace o întrece în popularitate inclusiv pe șefa Externelor, Liz Truss, potrivit sursei citate.

Începând din seara zilei de marți, Boris Johnson s-a confruntat cu o avalanșă de plecări din cabinetul său și cu cereri tot mai numeroase de demisie.

Valul de demisii a continuat joi dimineață, cu ministrul pentru securitate Damian Hinds, ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, ministrul educației, Michelle Donelan și secretarii de stat pentru cultură, Chris Philp, pentru pensii, Guy Opperman și trezorerie, Helen Whately. În plus, noul ministru de finanțe, Nadhim Zahawi i-a spus lui Johnson să demisioneze, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul l-a promovat, afirmând că criza în care se află guvernul nu va face decât să se agraveze.