BREAKING NEWS! Curtea Constitutionala a hotarat ca neglijenta in serviciu sa dispara ca infractiune

Din propunerea de modificare a Codului Penal redactata de PSD, ce a fost inaintata de Presedintele Curtii Constitutionale, reiese faptul ca neglijenta in serviciu dispare ca infractiune, aceasta fiind dezincriminata total. CCR a apreciat acest lucru ca fiind constitutional! 

Conform actualului Cod Penal, neglijenta in serviciu reprezinta „Incalcarea din culpa de catre un functionar public a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca prin aceasta se cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.”

Prin norma supusa controlului de constitutionalitate, legiuitorul a procedat la abrogarea art.298 din Codul penal, aratand in Expunerea de motive a legii criticate ca aceasta operatiune legislativa s-a impus, intrucat era foarte greu sa se distinga intre abaterea disciplinara si fapta penala. Se sustine, in aceeasi Expunere de motive ca, prin mentinerea dispozitiilor legale ce reglementeaza infractiunea de neglijenta in serviciu, se ajunge la incriminari discretionare, fara a exista elemente clare de distinctie intre acestea. Se sustine ca, mai mult, prin Decizia nr.518 din 6 iulie 2017, continutul constitutiv al infractiunii analizate a fost configurat intr-o maniera similara celui al infractiunii de abuz in serviciu, dar ca este imposibil de imaginat incalcarea unei norme juridice de catre un functionar care o cunoaste si care nu urmareste un scop ilicit.

Se subliniaza faptul ca reglementarea infractiunii de neglijenta in serviciu are la baza o contradictie, aceea ca daca functionarul public cunoaste un text de lege si il incalca voit, atunci forma de vinovatie a culpei nu poate fi retinuta, iar, daca acesta nu cunoaste dispozitia legala incalcata, independent de vointa sa, nu poate fi retinuta nici vinovatia sub forma culpei.

Curtea retine ca norma de dezincriminare criticata nu afecteaza valori fundamentale ale societatii, lipsa prevederilor art.298 din Codul penal din legislatia penala nefiind de natura a incalca dre

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !