Breaking news! Spitalele din Capitala au fost atacate de hackeri

Specialistii CERT-RO trag un semnal de alarma si sustin ca numarul institutiilor medicale, vizate de hackeri, este in crestere.  Din notificarile primite, CERT-RO a identificat o crestere semnificativa a atacurilor cu aplicatii malitioase de tip ransomware la nivel national in ultima perioada, observandu-se ca, pe langa utilizatorii casnici, atacatorii si-au indreptat atentia in special catre institutii din domeniul sanatatii, numarul entitatilor afectate fiind in crestere.

Probabil ca de acum SRI va veni cu o propunere legislativa pentru a reglementa aceasta problema. Cunoastem foarte bine modalitatea. Cu increderea stam mai prost din pacate. Pana nu se intampla ceva grav, nimeni nu ia atitudine!

CERT-RO atrage atentia, atat utilizatorilor cat si personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra urmatoarelor masuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicatii malitioase:

– nu deschideti fisierele primite prin e-mail decat in situatia in care cunoasteti expeditorul iar in cazul unei suspiciuni adresati-va personalului de specialitate
– evitati accesarea „ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiti (email, whatsapp, messanger, facebook etc.)
– asigurati-va ca aveti un backup al fisierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la retea
– asigurati-va ca dispozitivele pe care le utilizati atunci cand navigati online sunt updatate si au instalate solutii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)
– apelati numarul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente
– accesati ghidurile puse la dispoztie pe site-ul CERT-RO.

Ministerul Sanatatii a transmis spitalelor o alerta de atac  cibernetic. 5 spitale din Capitala ar fi fost tintele atacului. 

Alerta vizeaza un atac asupra sistemului informatic. 5 spitale, toate din Bucuresti ar fi fost atacate, unul dintre ele fiind Spitalul Victor Babes. Ministrul Sanatatii a precizat joi dimineata ca sunt ingreunate consultatiile si internarile. De asemenea, nu poate fi accesat istoricul medical al pacientilor.  Sorina Pintea a mai precizat ca astfel de atacuri s-au mai inregistrat si in trecut, cand informatiile au

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !