”Am primit mai mulți oligarhi decât refugiați!”. Britanicii își critică guvernul pentru modul în care îi tratează pe refugiații ucraineni

Marea Britanie suportă un val de critici din cauza politicii guvernului lui Boris Johnson, care vorbește mult despre sprijinirea ucrainenilor, dar până miercuri le-a dat doar 760 de vize.

Sute de refugiați sunt întorși la Calais sau se plimbă prin consulatele din Europa pentru a finaliza documentele cerute de autoritățile britanice.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, reproșeazî Marii Britanii modul în care tratează refugiații ucraineni.

Într-o postare făcută pe contul său de Twitter, Tusk a comentat acid: ”Solidaritatea în acțiune. Regatul Unit a acordat 50 de vize refugiaților ucraineni, în timp ce polonezii au admis 1,2 milioane de ucraineni în două săptămâni. «Suntem cât se poate de generoși, suntem foarte, foarte generoși», spune Boris Johnson”.

Tusk și-a însoțit mesajul cu un emoticon cu un chip care-și dă o palmă peste cap, într-un sens ironic, pentru a semnala absurdul.

”Am primit mai mulți oligarhi decât refugiați din Ucraina”, a comentat această situație, tot pe Twitter, cunoscutul fost fotbalist Gary Lineker, cu o zi înainte.

Marea Britanie acceptase 300 de refugiați din Ucraina până marți, când, fiind o țară mai departe și mult mai mică decât Regatul Unit, Irlanda a primit 2.200i. În Franța ajunseseră 2.500i Germania – 30.000, iar Polonia – 1,2 milioane.

Procesul lent cu care sunt primiți refugiații în Marea Britanie este cauzat de faptul că – în timp ce UE a ridicat restricțiile privind refugiații – autoritățile britanice au introdus doar un program de reîntregire a familiei, în urma căruia ucrainenii pot veni în Marea Britanie, dar numai cu condiția ca aceștia să aibă deja rude în Marea Britanie.

Și chiar și acest proces nu este unul automat: pentru a intra în Marea Britanie, ai nevoie de o viză, iar aceasta trebuie eliberată, proces care durează. BBC a relatat că oamenii așteaptă ore întregi la cozi la centrul de procesare a datelor biometrice din Polonia.

În acest timp, sute de ucraineni sunt trimiși înapoi din Marea Britanie la controalele de frontieră din portul francez Calais, după ce au parcurs mii de kilometri, centru unde în prezent lucrează doar trei oficiali britanici iar cel mai apropiat punct de viză se află în Lille, la mai mult de 100 km.