George W. Bush a încurcat Ucraina cu Irak, numind ”nejustificată” invazia țării arabe – video

Fostul președinte al SUA George W. Bush a descris în mod eronat invazia Irakului drept ”brutală” și ”nejustificată”, înainte de a se corecta spunând că voia să se refere la invazia Ucrainei de către Rusia.

Bush a făcut aceste comentarii într-un discurs în timpul unui eveniment la Dallas miercuri, în timp ce critica sistemul politic al Rusiei.

”Rezultatul este o absență a controalelor și echilibrului în Rusia și decizia unui om de a lansa o invazie total nejustificată și brutală a Irakului”, a spus Bush, înainte de a se corecta și a clătina din cap. ”Vreau să spun, a Ucrainei”, s-a corectat el, potrivit Reuters.

El a încercat să glumească pe seama gafei făcute, spunând că vârsta sa e de vină. Publicul a izbucnit în râs.

Fostul președinte al SUA l-a comparat și pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski cu liderul Marii Britanii, Winston Churchill. Totodată, el l-a condamnat pe președintele rus Vladimir Putin pentru lansarea invaziei Ucrainei în februarie.

În 2003, când Bush era președinte, Statele Unite au condus o invazie a Irakului pentru arme de distrugere în masă care nu au fost găsite niciodată. Conflictul prelungit a ucis sute de mii de oameni și a strămutat mulți alții.