Calendar 2023: Pe ce dată pică Paștele?

Calendar 2023. Când pică Paștele? În mod normal, Paștele ortodox și Paștele catolic se sărbătoresc în zile diferite
, de cele mai multe ori la o diferență de șapte zile. Au existat ani când Paștele ortodox și cel catolic s-au sărbătorit la aceeași dată sau chiar la diferența de o lună.

Întotdeauna a existat o diferență în ceea ce privește datele la care se sărbătoresc Paștele ortodox și cel catolic.

Diferența în aceste două cazuri constă în faptul că ortodocșii țin cont de începerea echinocțiului de primăvară și de lună plină, iar evenimentul de pe următoarea dată poate varia. Din acest motiv, data la care pică Paștele variază mereu.

Calendar: când este Paștele în 2023?
Paștele una dintre cele mai importante sărbători pentru creștini. În funcție de date în care sunt loc Paștele sunt stabilitate și alte sărbători precum Rusaliile.

Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 en Paștele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.
Dacă duminica respectivă se suprapune Paștelor iudeilor (14 Nisan – a șaptea lună a anului ecleziastic și prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

Postul Paștelui, cel de dinaintea ÎnvieriiDomnului, este cel mai lung și mai dificil post din totalul celor patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. În popor, mai poartă și numele de Postul Mare și amintește de postul de 40 de zile ținute de Iisus Hristos înainte de a începe activitatea Sa mesianică.

Paștele ortodox în următorii opt ani
Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Potrivit legislației din România, credincioșii au trei zile libere legale de Paște. Iată care sunt zilele!

Vinerea mare – zi liberă legală
Prima zi de Paște – zi liberă legală
A doua zi de Paște- zi liberă legală
Potrivit Codului Muncii, angajații care nu primesc zile libere de sărbătorile legale trebuie să aibă alte zile libere în următoarea 30 de zile lucrătoare sau compensații financiare, care presupun salariul dublu pentru ziua/ zilele respective lucrate.

În 2023, Paștele ortodox va fi pe date de 16 aprilie, iar Paștele catolic se va sărbători pe data de 9 aprilie.