Calendar ortodox 10 decembrie 2022. Zi de rugăciune pentru credincioși

Calendar ortodox 10 decembrie 2022. În ultima zi lucrătoare din această săptămână, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf care au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Aflați mai multe despre sărbătoarea zilei, din rândurile care urmează.

Sfinții zilei în calendarul ortodox de sâmbătă, 10 decembrie

În fiecare an, la data de 10 decembrie sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf. De asemenea, în această zi, Biserica Ortodoxă îi îndeamnă pe credincioși să țină post. Cei care nu postesc Postul Nașterii Domnului, este bine să postească în zilele de luni, miercuri și vineri, pentru sănătate și liniște în familie.

Pe 10 decembrie, cei care poartă numele Marian își sărbătoresc onomastica pentru că în această zi Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Marian. Tot astăzi facem pomenirea Sfântului Ghemel, Cuviosului Părintelui nostru Toma Defurchinu, a Sfântului Eugeniu și a Sfântului Mucenic Teotecn.

În zi de sărbătoare este bine să ne rugăm mai mult și să ne apropiem și mai tare de Dumnezeu. Astăzi, citiți și Troparul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf, dar nu înainte de a aprinde o lumânare sfințită. Este important să avem liniște în jur când ne rugăm și să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut.

Glasul 8

Cu înfrânarea omorând pornirile şi îndemnurile cele arzătoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alunga urmările bolilor celor neputincioşi şi a face minuni, atât în viaţă, cât şi după moarte. Minune uimitoare cu adevărat! Că oase goale izvorăsc tămăduiri. Slavă Ţie, Singurului Dumnezeu şi Ziditorului.

În această perioadă din apropierea postului Crăciunul este bine să fim mai buni, să facem fapte bune și să ne rugăm mai mult. Este important să postim atât cu trupul, dar mai ales cu sufletul și, înainte de toate, să ținem un post interior.