Calendar ortodox 12 decembrie 2022. Este pomenit Sfantul facator de minuni. Ce nu se face in aceasta zi pentru a aduce sporul in casa.

Calendar ortodox 12 decembrie 2022. Sfantul Spiridon, episcop al Trimitundei, este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 12 decembrie. Preotii spun ca o rugaciune catre acesta se spune ca face minuni: indeparteaza relele si vindeca bolile.

Datorita minunilor savarsite in intreaga lume, Sfantul Spiridon a fost denumit si „Sfantul calator”. Alergand prin toata lumea sa ii ajute pe cei care au nevoie de el, Sfantul isi toceste periodic incaltamintea, niste papuci din matase.

Astfel, preotii de la catedrala din Corfu ii schimba anual imbracamintea si incaltamintea tocita, pe 12 decembrie. Hainele purtate sunt daruite manastirilor ortodoxe din intreaga lume. Acesta este si motivul pentru care, in cantarile Acatistului sau spunem: „Bucura-te ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator; Bucura-te ca incaltamintele tale slujesc ca dovada“.

Ii pedepseste pe cei care il nesocotesc
In credinta populara se spune ca Sfantul Spiridon ii apara pe cei care ii cinstesc ziua, trimitandu-le minuni si ii pedepseste pe cei care il nesocotesc.

“Prin traditie, Sfantul Spiridon este patronul cizmarilor, al cojocarilor si olarilor, care-l cinstesc prin petreceri si prin voie-buna. Pentru sanatatea intregii familii, pentru castig si pentru spor in casa, in ziua praznicului nu se lucreaza in gospodarie: nu se coase, nu se spala rufe si nu se face curatenie. La sate nu se injuga vitele pentru ca este rau de paguba, iar animalelor de tractiune li se da sa manance fanul din mana”, spun specialistii in Etnografie si Folclor.

Se mai spune ca in ceasta zi, saracii se imbogatesc, iar bolnavii se vindeca. Sfantul Spiridon poarta toate bolile. E tinut ca aparator de boli de vite, de oameni. In aceasta zi, la biserica se face agheasma care e buna pentru bolile primejdioase.

Cea mai puternica rugaciune
„Aparatorului credintei sa-i aducem din inima marturisiri multumitoare. Toti care prin ale lui intelepte invataturi ne-am luminat cu credinta si sa-i cantam. Bucura-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare facator de minuni! Vrednicule pastor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, desi nu avem nici vrednicie si nici pricepere pentru a ne ruga tie cu potrivite cuvinte. Totusi venim la tine, sfinte, si marturisindu-ne multele pacate savarsite, ne rugam tie cu smerenie.

Intinde mana ta cea dreapta, cu care de-a lungul vietii ai savarsit atatea minuni, si binecuvanteaza-ne pe noi toti, cei care venim la tine cu credinta! Nadejde a celor care si-au pierdut nadejdea, mangaiere a celor necajiti, te rugam fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele impovarate de multe ispite si, cu obisnuita ta bunatate si iubire de oameni, roaga-te catre Ziditorul tuturor sa ne daruiasca vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roaga-te pentru noi!
Invredniceste-ne si pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta sa ne impartasim de bunatatile sufletesti si trupesti fagaduite adevaratilor credinciosi. Daruieste-ne, sfinte, ajutorul tau cu care, biruind otravitoarele ganduri care se lupta cu noi neincetat, sa dobandim cele de folos pentru viata aceasta si, mai ales, pentru cea viitoare. Bucura-te, cel ce esti cu ingerii slujitor! Bucura-te, ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator! Bucura-te, al carui trup astazi savarseste minuni! Bucura-te, ca incaltarile tale slujesc drept dovada. Amin!”.