Calendar ortodox 13 mai 2019. Sfânta Muceniţă Glicheria

Sfânta Muceniță Glicheria este prăznuită la data de 13 mai în calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Glicheria este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 13 mai.

Ortodoxe
Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul

Greco-catolice
Sf. m. Glicheria; Apariţia Maicii Domnului la Fatima (1917)

Romano-catolice
Sf. Fc. Maria de la Fatima

Sfânta Mucenică Glicheria, pomenită în calendarul creştin-ortodox la 13 mai, a trăit în vremea împăratului roman Antonin Pius (138-161). Sfânta Glicheria era creştină din cetatea Trianopole, Tracia.

În acea perioadă se afla încă în vigoare rescriptul dat de împăratul Traian (98-117) împotriva creştinilor. Acest act prevedea despre creştini să nu fie căutaţi din oficiu; dacă sunt denunţaţi şi dovediţi, să fie pedepsiţi; să fie lăsaţi liberi cei ce apostasiază de la Hristos; să fie respinse denunţurile anonime, ca ceva nedemn pentru vremea legiuitorului (nec nostri saeculi est).

Rescriptul va servi ca normă în urmărirea şi pedepsirea creştinilor până la Deciu (249-251).

Aflând de această poruncă împărătească privind persecutarea creştinilor, Sfânta Glicheria a mers înaintea guvernatorului cetăţii şi a mărturisit că este creştină. A fost îndemnată să-i aducă ofrande lui Zeus, dar ea a dărâmat idolul. A fost prinsă şi supusă la chinuri apoi a fost aruncată în temniţă, în cel din urmă a fost aruncată la fiare, în amfiteatru, unde şi-a sfârşit mucenicia.


APRECIAZA ARTICOLUL !