Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. La mulți ani celor care poartă numele sfântului

Aflați din rândurile următoare care este sărbătoarea care are loc pe data de 14 noiembrie 2022 și dacă este o sărbătoare cu cruce neagră sau roșie, dar și care este rugăciunea care este adresată sfântului sărbătorit în această zi.

Pe data de 14 noiembrie, în fiecare an, mai exact în seara zilei de 14 noiembrie, are loc lăsarea secului, pentru Postul Crăciunului- Postul Nașterii Domnului. Cu toate acestea, de menționat este faptul că, în cazul în care această dată pică într-o zi de miercuri sau vineri, secul se va lăsa cu o zi înainte. Postul durează până pe data de 24 decembrie, inclusiv.
În ceea ce-l privește pe Sfântul Apostol Filip, acesta era din Betsaida Galileii, fiind cel de-al treilea Apostol chemat la misiune, de către Mântuitorul nostru, Iisus Hristos. Astfel, odată ce Sfântul Apostol Filip l-a întâlnit pe Natanael, i-a transmis următoarele: “ Am găsit pe Cel despre Care a scris Moise în Lege și prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret ”. Ca urmare a celor spuse, imediat dupa ce a avut loc Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Apostol Filip a răspândit credința creștină, până în Asia. Se spune că acesta ar fi adormit în cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, acolo unde s-a stins din viață, fiind găsit răstignit cu capul în jos.

Atunci când vine vorba despre Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, acesta s-a născut în anul 1296, în Constantinopol. Odată ce a împlinit vârsta de 20 de ani, Sfântul Apostol Filip a decis să se retragă în Muntele Athos, mai exact prin anul 1316, acolo unde a devenit novice la Mănăstirea Vatoped. Tot în acea perioada a fost și convertit la monahism, pornind astfel pe calea sfințeniei. De-a lungul vieții sale, acesta a mai trăit și în alte două locuri monahale, precum Lavra “Sfântul Atanasie Athonitul” și Schitul Glossia, acolo unde a practicat rugăciunea inimii.

Cu toate acestea, Sfântul Apostol Filip s-a simțit nevoit să se mute la Tesalonic, în anul 1326, din cauza incursiunilor turcilor, acolo unde a devenit preot. Aici și-a continuat viața, alături de alți 12 călugări.

Astfel, odată cu trecerea timpului, mai exact cu 10 ani mai târziu, a început controversa dintre Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului și monahul Varlaam, discipolii acestuia, dar și împăratul Andronicus III Paleologul. Ca urmare a acestei controverse, Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului a devent apologet al isihasmului și al Ortodoxiei.

Cu toate acestea, disputele au continuat până când Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului a fost întemnițat, în anul 1344. După 3 ani a fost eliberat și numit Arhiepiscop al Tesalonicului.

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului a trecut la cele veșnice pe data de 14 noiembrie 1359 și a fost canonizat la 9 ani după, sfintele sale moaște aflându-se la Tesalonic. Acesta este prăznuit de două ori pe an, mai exact pe data de 14 noiembrie, dar și în duminica a doua, din Postul Mare.

Rugăciune de Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului; Sfântul Apostol Filip; Sfântul Grigorie Palama – 14 noiembrie 2022
Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând…

“Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Razele Cele Prealuminate ale Dumnezeieştii Străluciri, lui Hristos îndulcindu-te luminat, de Dumnezeu propovăduitorule Apostole Filip, cu strălucirile tale cele după împărtăşire, luminează-ne pe noi.

Stih: Sfinte Apostole Filip, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel Ce ţie ţi-a arătat mărirea Părintelui prin Sine, Sfinte Filip, Hristos cu ceata ucenicilor pe tine te-a rânduit, a ta faptă bună mai înainte cunoscând, de Dumnezeu fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Acum nu în închipuiri întunecate, nici în umbre, nici în oglinzi vezi, preainţelepte, pe Izvorul Bunătăţilor Hristos, Marginea doririlor, ci faţă către faţă Îl vezi lămurit.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Lipsind căpeteniile din seminţia lui Iuda, Preacurată, Fiul tău şi Dumnezeu, venind Povăţuitor marginilor pământului, cu adevărat acum a împărăţit.”

Catavasie:

“Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împăratesei Maice; şi mă voi arăta luminat praznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.”