Calendar ortodox 15 Decembrie 2022. Sărbătoare mare pentru femei

Calendar ortodox 15 decembrie 2022. Este sărbătoare mare în această zi, fiind prăznuit Sfântul Elefterie, dar și mama sa mucenița Anita, doi sfinți foarte importanți pentru creștinii ortodocși. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri importante, mai ales pentru femei.

Sărbătoare mare pe 15 Decembrie

Sfântul Mucenic Elefterie este sărbătorit an de an la 15 Decembrie 2022. Acesta s-a născut în cetatea Romei. într-o familie creștină care Îl prețuia mult pe Dumnezeu. Mama lui, Sfânta Anita, a fost botezată chiar de către Sfântul Apostol Pavel.

 

De-a lungul vieții sale, Sfântul Elefterie a îndurat chinuri greu de imaginat. A fost arestat la porunca împăratului Adrian din cauză că propovăduia cuvântul Lui dumnezeu și a convertit mulți păgâni la creștinism. La porunca împăratului, Sf. Sfințit Mc. Elefterie a fost supus la chinuri mari pe care le-a îndurat însă cu multă credință și seninătate.  În final, Sfântul Mucenic Elefterie a luat cununa muceniciei, fiind ucis de doi ostaşi. Mama lui, Antia, a fost ucisă şi ea cu sabia, pe când îmbrățișa şi săruta pentru ultima dată pe fiul ei mort.

Potrivit tradiției românești, pe 15 decembrie, Sf. Mc Elefterie le aduce noroc fetelor mari. Acest sfânt este respectat de femei, mai ales de moașe, deoarece se crede că ajută la nașterea ușoară a copiilor.

Se spune că cei care cinstesc această zi și nu fac treburi gospodărești vor fi feriți de cutremure și dezastre naturale, dar și de necazuri în familie. În caz contrar, vor întâmpina multe probleme și culturile lor vor fi distruse.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Elefterie

O rugăciune scurtă, dar spusă cu credință și evlavie în această zi sfântă vă aduce pace în suflete și liniște în familiile cu probleme. Este rugăciunea către Sfântul Elefterie, care ușurează durerile sufletești și este de mare ajutor în cele mai grele necazuri.

„Ca pe o podoabă a preoților și îndemnător al purtătorilor de chinuri, toți pe tine te cinstim și te rugăm: Sfinte Mucenice Elefterie, pe cei ce prăznuiesc cu dragoste pomenirea ta, din multe feluri de nevoi îi eliberează, rugându-te lui Dumnezeu neîncetat pentru noi toți care-ți cântăm: Bucură-te, Sfinte Mucenice Elefterie, mare făcător de minuni!”