Calendar ortodox 3 Ianuarie 2023. Sărbătoare mare în a treia zi din an

Calendar ortodox 3 ianuarie 2023. În cea de-a treia zi din Anul Nou, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Proroc Maleahi și pe Sfântul Mucenic Gordie. Ce trebuie să știe credincioșii despre acești doi mari sfinți a căror sărbătoare pică în zi de marți, când ar fi indicat să ținem post pentru sănătatea noastră.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de luni, 3 ianuarie 2023
Sfântul sărbătorit în această zi are un rol important pentru religia noastră. Conform Tradiției, Sfântul Proroc Maleahi este persoana care vestește pregătirea venirii lui Mesia printr-un Înaintemergător al Domnului, care va fi Ioan Botezătorul.

“Iată, Eu trimit pe îngerul Meu și va găti calea înaintea feței Mele și va veni îndată în templul Său Domnul pe Care Îl căutați și Îngerul legământului pe Care voi Îl doriți” (Maleahi 3, 1).

Numele Maleahi înseamnă înger. Se spune că a primit acest nume pentru că vorbea față în față cu îngerul Domnului și pentru că păzea îngereasca curăție. Sfântul Proroc Maleahi a murit de tânăr și a fost îngropat lângă părinții săi.

Cine a fost Sfântul Mucenic Gordie, sărbătorit pe 3 ianuarie 2023
În a treia zi din an este sărbătorit și Sfântul Mucenic Gordie, despre care se știe că a trăit în vremea lui Licinius al Romei (308-324). Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, Gordie a renunțat să mai fie ostaș și s-a retras în munți.

A decis să revină în cetate chiar în ziua prăznuirii lui Marte, zeul războiului, ca să-L mărturisească pe Hristos. Pentru că nu a vrut să renunțe la credința sa în Mântuitorul Iisus Hristos, împăratul a poruncit să fie decapitat.

Tot astăzi Biserica Ortodoxă face pomenirea cuviosului Petru Stegarul și a descoperirii moaștelor Sfântului Efrem cel Nou.

Cele mai importante sărbători din prima săptămână a anului sunt marcate în Calendarul Ortodox la date fixe. Este vorba despre Boboteaza – Botezul Domnului, joi 6 ianuarie și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul – 7 ianuarie când Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.