Calendar ortodox 30 Decembrie 2022. Zi mare, de post la final de an

Calendarul ortodox al penultimei zile din an. În fiecare an, la data de 30 decembrie este sărbătorită Sfânta Muceniță Anisia, ale cărei moaște sunt prezente la Tesalonic, în Biserica Sfântul Dimitrie. Care este semnificația acestei sărbători și cât de importantă este rugăciunea care se rostește în această zi.

Sfânta zilei în Calendarul Ortodox de vineri , 30 decembrie 2022

Sfânta Muceniță Anisia este cinstită de Biserica Ortodoxă la data de 30 decembrie. Conform Tradiției, această sfântă s-a născut la Tesalonic, din părinți nobili și bogați, care au crescut-o cu mare evlavie pentru credința creștină. După moartea părinților ei, Sfânta Muceniță Anisia s-a dedicat rugăciunii și cugetărilor dumnezeiești în propria ei casă.

La mulți ani de Sfânta Muceniță Anisia. Cele care poartă numele acestei mari sfinte își sărbătoresc onomastica la data de 30 decembrie.

Există o rugăciune care se citește în ziua în care este sărbătorită Sfânta Muceniță Anisia, zi de post, în care nu se consumă alimente de dulce. Aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare această rugăciune.

Rugăciunea Sfintei Anisia

Atotputernice Doamne Dumnezeule, Parintele Unuia Nascut Fiului Tau, Iisus Hristos, al Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru, Cela ce sezi pe scaunul slavei Tale, Caruia Iti slujesc mii de mii de arhangheli si mii de ingeri iti stau inainte, supunandu-se poruncii Tale: scaunele, domniile, incepatoriile, stapaniile, pe care Te lauda heruvimii si Te maresc serafimii neincetat cantand intreita cantare. Tu pe duhurile care nu se plecau Tie le-ai cufundat in tartarul cel prea adanc si pe balaur, care s-a lipit de darul Tau, l-ai legat cu legaturi nedezlegate si scaunul lui l-ai surpat la pamant si de la slujba cea cereasca l-ai izgonit, lipsindu-l de viata cea fericita, iar cu moartea cea cu defaimare a Crucii ai surpat mandria aceluia.

Alți sfinți sărbătoriți în această zi: Cuvioasa Teodora din Cezareea, Sfântul Mucenic Fileter și Cuviosul Leon, arhimandritul.

Zilele de post și posturi din timpul anului bisericesc 2023

Iată care sunt zilele de post și posturile din timpul anului bisericesc: miercurile și vinerile de peste an, în afară de cele cu dezlegare, însemnate cu hărți.

Ajunul Bobotezei – 5 ianuarie
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – 29 august
Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie
Postul Sfintelor Paști
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 14 august
Postul Nașterii Domnului 14 noiembrie – 24 decembrie