Calendar ortodox 7 Decembrie 2022. Sărbătoare importantă pentru femei

Ziua de 7 decembrie este foarte importantă pentru români, deoarece este sărbătorită o sfântă foarte cunoscută. Multe românce poartă numele Sfintei Filofteia, motiv pentru care ziua de luni va avea o însemnătate aparte pentru acestea. În plus, în această zi se respectă mai multe tradiții, pentru a-ți merge bine până anul următor.

7 Decembrie, Sfânta Filofteia
Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor pe care le ajută să se căsătorească. După ce mama sfintei a murit, tatăl ei s-a însurat a doua oară, iar mama vitregă nu a iubit-o pe Filofteia. Ea a trăit mereu rău din cauza acestei femei, care făcea tot posibilul pentru a-i face rău acestei fete.

Ea a avut o viață scurtă, pentru că s-a chinuit mult. De fiecare dată când tatăl ei îi cerea să îi ducă mâncare la muncă, ea trecea și pe la sărmani pentru a le oferi mâncare. Aflând de acţiunile ei şi văzând că le împărţea acestora, tatăl ei este biruit de mânie şi uitând dragostea părintească, s-a pornit asupra ei, ca totdeauna, apucând-o de cosiţe ca să o bată până ce se va linişti.

El nu a mai ținut cont de nimic și a aruncat cu toporul în tânăra fată, lovind-o la picior. Fiind firavă și sensibilă, ea nu a rezistat și a murit pe loc.

Tradiții Sfântul Nicolae
Se zice că pe 7 decembrie nu este bine să lucrezi sau să faci alte treburi casnice, pentru că vei atrage necazuri asupra familiei tale și o vei mânia pe Sfânta Filofteia.

Tradiția spune că în această zi nu trebuie folosite obiectele ascuție, mai exact cuțitul, furculița sau toporul, iar pâinea nu trebuie tăiată, ci ruptă cu mâna.

Mai mult, se zice că femeile care vor să aibă copii și nu pot, trebuie să se roage la Sfânta Filofteia, care le va sări în ajutor și le va îndeplini dorința. De altfel, și pe timp de secetă, tot această mare sfântă este cea care ne salvează cu bunătatea ei.

Se crede că moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia poartă un blestem. Pe săculețul în care se află rămășițele acesteia stă scris „să se ferească cel care va cuteza să ciupească cât de puţin din sfintele moaşte, căci am pus blestem asupra lor”.

Rugăciune Sfânta Filofteia
Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.

Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee.

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.