O călugăriță spaniolă denunță de corupția vameșilor ucraineni: ”M-a durut foarte mult să văd că există și mafii care profită de disperarea acestor oameni”

La Nacion redă povestea Sorei Lucia Caram, o călugăriță spaniolă care a parcurs 3.300 de kilometri pentru a prelua din România un grup de refugiați ucraineni.

Sora

Călugărița conduce Fundația Mănăstirii Santa Clara din Manresa, un oraș situat la 60 de kilometri de Barcelona, și este recunoscută pentru proiectele de luptă împotriva sărăciei copiilor și de ajutorare a migranților

Sora Lucia a sosit la granița româno-ucraineană sâmbătă, 5 martie, și după două zile de greutăți, obstacole și ore de așteptare în mijlocul unui frig teribil, a reușit să-și îndeplinească misiunea, plecând spre Spania cu un grup de șase refugiați.

”Nu putem privi în altă parte pentru că pacea depinde absolut de toată lumea, pentru că toți suntem amenințați și pentru că ucrainenii sunt frații noștri”, spune sora Lucia Caram, într-o declarație oferită jurnaliștilor spanioli.

”Nu voi putea niciodată să uit privirea acelor bărbați singuri, care au trecut granița nu pentru a ieși, ci pentru a intra în Ucraina, purtând o valiză sau o sacoșă, cu lacrimi în ochi și cu fețe desfigurate, dar cu pas ferm: erau cei care urmau să se pregătească de război”, a mai declarat călugărița.

”Aici am văzut ce e mai bun și mai rău în om, suntem cu toții în nebunia delirului lui Putin și a celor care îl însoțesc, am văzut multă solidaritate în centrele de refugiați.

M-a durut foarte mult să văd că există și mafii care iau mită la graniță și care profită de disperarea acestor oameni îngroziți de bombardamente, care au părăsit tot ce aveau”, a mai spus Sora Lucia, denunțând infracțiunile comise de vameșii ucraineni.

Marian, care preferă să nu-și dea numele de familie, un român care a trăit 18 ani în Spania, unde a lucrat ca tâmplar și care locuiește în Satu Mare, voluntar în tabăra de refugiați, a oferit mai multe detalii despre ceea ce se întâmplă la vama ucraineană, într-un dialog telefonic cu jurnaliștii spanioli

”Este ceea ce oamenii pe care îi ajutăm au spus, toată lumea vorbește despre asta: poliția de frontieră din Ucraina, dar și din Ungaria, profită de catastrofă.

Vameșii ucraineni taxează oamenii obișnuiți, care ies pe jos, de la 50 la 100, 200 sau 300 de euro pentru a-i lăsa să treacă, iar bărbaților între 19 și 60 de ani, care nu pot pleca pentru că trebuie să rămână să lupte, le cer între 8.000 și 10.000 de euro”, acuză Marian. ”Au băgat documentele în pașaport și atât”, adaugă el.

”Ungurii, care îi lasă să treacă doar pe cei cu pașapoarte biometrice, taxează și ei puțin, deși o făceau deja înainte de a izbucni exodul.

Când mă întorceam din Spania, de exemplu, deschideau portbagajul și găseau orice pricină să-ți ceară bacșiș 10, 20 euro, pentru că îți găseau mereu o problemă cu mașina, că ai cauciucurile murdare și ca să nu te trimită înapoi, plăteai.

Acum e și mai rău, clar, pentru că sunt mii de oameni care vor să treacă și opt kilometri coadă de mașini”, spune românul.