New York Times. Cancerul rectal, eliminat în totalitate de un tratament cu anticorpi monoclonali

Rezultate impresionante obținute în cadrul unui studiu clinic efectuat pe pacienți cu cancer rectal: toți cei 18 pacienți s-au vindecat după ce au primit același tratament, scrie New York Times.

Deși studiul a fost efectuat pe un număr mic de pacienți, specialiștii au fost impresionați de rezultate, care au adus ”lacrimi de fericire” pentru pacienți și familiile acestora, după tratament, cancerul nu a mai fost detectat nici prin endoscopii, tomografii sau RMN-uri.

Medicul Luis Diaz de la Centrul pentru Cancer ”Memorial Sloan Kettering”, autor al cercetării publicate în New England Journal of Medicine, a declarat că este primul studiu cunoscut în care un tratament elimină complet tumorile. ”Cred că aceasta este prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria tratării cancerului”, a spus dr. Diaz.

În plus, niciunul dintre pacienți nu a suferit complicații semnificative provocate de tratament.

În cadrul studiului, pacienților le-a fost administrat, la fiecare trei săptămâni timp de șase luni,  medicamentul Dostarlimab.

Tratamentul, conține anticorpi monoclonali care ”demaschează” celulele canceroase și permite sistemului imunitar să le identifice și să le distrugă.

Costul  tratamentului este de aproximativ 11.000 USD/doză.

Experții atrag atenția că este nevoie de mai multe studii pentru a stabili clar efectele tratamentului.

Absența efectelor secundare semnificative, a spus dr. Venook, înseamnă ”fie nu au tratat destui pacienți, fie, cumva, aceste tipuri de cancer sunt pur și simplu diferite”.

Într-un editorial care însoțește lucrarea, dr. Hanna K. Sanoff de la Universitatea din Carolina de Nord Lineberger Comprehensive Cancer Center, care nu a fost implicat în studiu, l-a numit ”mic, dar convingător”.

Ea a adăugat, totuși, că nu este clar dacă pacienții sunt vindecați. ”Se știe foarte puțin despre durata de timp necesară pentru a afla dacă un răspuns clinic complet la Dostarlimab echivalează cu vindecarea”, a spus dr. Sanoff în editorial.

Dr. Kimmie Ng, expert în cancer colorectal la Harvard Medical School, a spus că, deși rezultatele au fost ”remarcabile” și ”fără precedent”, este nevoie de mai multe teste.