Cand e cazul sa incepem sa reducem colesterolul

Colesteroul constituie o componenta indispensabila organismului, rezultand prin reactii metabolice la nivelul ficatului unde se creeaza zilnic circa 700-1000 mg, cu rol în producerea bilei din ficat, necesara în digerarea grasimilor din stomac si intestine. De asemenea este produs de catre glandele suprarenale, fiind implicat în producerea diferitilor hormoni, reglarea nivelului optim de glucide, în reactiile de stres, în reglarea plafonului apei si a sarurilor din corp. La nivel celular, colesterolul este utilizat în formarea membranelor care separa componentele structurale. De aici rezulta ca, în limite cantitativ normale, colesterolul este absolut necesar organismului.

Foarte adesea, însa, plafonul colesterolului din sange creste semnificativ, devenind un important factor de risc în evolutia sclerozarii vaselor sanguine si o cauza principala a deceselor provocate de bolile cardiovasculare, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, accidente cerebrale sau coronariene. Saltul peste barierele optime ale colesterolului este declansat, în principal, de o alimentatie gresita, cu exces de grasimi animale care se depun pe peretii interiori ai arterelor unde formeaza placi compacte de aterom. Depasirea nivelului optim al colesterolului din sange nu se manifesta prin dureri sau alte stari de disconfort.

Primele simptome ale hipercolesterolemiei apar destul de tarziu cand s-au declansat, deja, reactiile de ateroscleroza, hipertensiune, accidente vasculare sau infarct de miocard. Analizele chimice ale colesterolului total din sange pun în evidenta prezenta, în exces, a unor grasimi circulante, formate din lipoproteide plasmatice, insolubile în apa si în sange. O mare parte a acestor lipoproteide provine dintr-o alimentatie gresita care încarca organismul cu un plus de 500-700 mg colesterol, ceea ce duce la depasirea plafonului optim din sange.

Prin ultracentrifugare si avand la baza mobilitatile electroforetice se efectueaza separarea componentelor lipoproteidelor din structura colesterolului total : – LDL – lipoproteide cu densitate redusa care au efecte daunatoare asupra sanatatii; – HDL – lipoproteide cu densitate mare sintetizate,

 » Sursa: sanatate.bzi.ro

loading...