Cand este momentul sa mergi la un medic neurolog

Un medic neurolog este un doctor care are o pregatire in afectiunile sistemului nervos. Un dezechilibru la nivelul chimiei creierului poate cauza aparitia multor simptome neplacute, printre care si insomnia, iar medicii neurologi, de exemplu, trateaza nu doar aceasta tulburare, ci si sindromul picioarelor nelinistite, o cauza frecventa a insomniei. Asadar, neurologul este medicul care se specializeaza in tratarea afectiunilor sistemului nervos. Acesta este alcatuit din doua parti:

sistemul nervos central – care include creierul si maduva spinarii;
sistemul nervos periferic – include toate celelalte elemente neurale, cum ar fi ochii, urechile, pielea si alti „receptori senzoriali”. 

Afectiunile, tulburarile si traumatismele care implica sistemul nervos necesita de cele mai multe ori interventia unui medic neurolog si tratamentul prescris de un astfel de specialist.

Medicii care au ca specializare neurologia sunt cei care trateaza bolile neurologice sau problemele sistemului nervos. Simptomele care necesita, cel mai adesea, serviciile unui medic neurolog sunt:

problemele de coordonare motorie
slabiciunea musculara
o modificare aparuta in simtul tactil
confuzia
ameteala.
 
Pacientii care au probleme la nivelul simturilor, cum ar fi cel tactil, vederea sau cel olfactiv fac parte dintre persoanele care pot avea nevoie de consultul unui medic neurolog, pentru ca problemele legate de procesarea senzoriala (informatii primite de la simturi) sunt uneori cauzate de afectiunile sistemului nervos. Totodata, medicul neurolog este cel care poate consulta si diagnostica pacientii cu:

crize convulsive, cum ar fi cei care au epilepsie
accident vascular cerebral
scleroza multipla
tulburari neuromusculare, cum ar fi miastenia gravis
infectii ale sistemului nervos, printre care encefalita, meningita sau abcesele de la creier
afectiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Lou Gehrig si maladia Alzheimer
afectiunile maduvei spinarii, inclusiv bolile autoimune si cele inflamatorii
durere de cap, cum ar fi migrena si cefaleea de tip „cluster”.
 
Deoarece sistemul nervos este foarte complex, medicul neurolog se poate specializa pe o anumita zona, iar in prezent exista numeroase sub-specializari care intra sub ramura de neurologie. Iata cateva exemple de sub-specializari: medicina neuromusculara, ingrijirea pacientului neurocritic, neuro-oncologie, neurologie geriatrica, neurologie pediatrica, neuroradiologie-interventionala.

Acum ca am aflat ca un medic care se specializeaza in neurologie se numeste neurolog, este bine sa stim si ce arie de afectiuni poate diagnostica. Medicul neurolog trateaza tulburarile care afecteaza creierul, maduva spinarii si nervii, cum sunt cele de mai jos:

boli cerebrovasculare, asa cum este atacul cerebral (accidentul vascular cerebal)
boli demielinizante ale sistemului nervos central, cum este scleroza multipla
tulburari de tipul durerii de cap
infectii ale creierului si ale sistemului nervos periferic
tulburari motorii, ca de exemplu boala Parkinson
afectiunile neurodegenerative (boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza laterala amiotrofica)
tulburari neurologice cu convulsii recurente (epilepsia)
traumatismele si tulburarile maduvei spinarii
tulburari de limbaj si tulbura

 » Sursa: sanatate.bzi.ro