Cand si cum se fac corect aerosolii

Aerosolii la copil pot fi o metoda eficienta de a-i administra acestuia un tratament cu minimum de reactii adverse. Este insa important sa stim cand ne pot fi de ajutor si care sunt limitele acestei metode. Medicul ne poate recomanda administrarea inhalatorie a unor medicamente pentru copil. Acest lucru se intampla cand cel mic are diferite afectiuni respiratorii sau complicatii ale acestora. Pe aceasta cale, medicamentele ajung direct in caile respiratorii. Aici isi fac efectul terapeutic, fara a patrunde in organism in cantitati mari. Afectiunile cele mai frecvente pentru care sunt recomandati aerosolii sunt: infectiile respiratorii acute si otitele asociate acestora, astmul bronsic, pneumoniile.

Cum facem aerosoli si ce dispozitive sunt recomandate?

Aparatul de aerosoli se mai numeste si nebulizator. Medicamentele sub forma de lichid se adauga in recipientul aparatului. Se mai poate adauga si un lichid de dilutie, de obicei ser fiziologic. Aparatul foloseste fie ultrasunete, fie un compresor pentru a forma picaturi foarte mici de lichid. Rezultatul seamana cu aburul sau ceata, dar nu se foloseste caldura. Lichidele isi vor pastra starea de agregare si nu se vor transforma in vapori. Daca ar fi expuse la caldura medicamentele nu ar mai avea efect. Medicamentele vor fi inhalate printr-o masca sau o piesa bucala.

Copilul nu trebuie sa depuna niciun efort. Tot ce trebuie sa faca este sa respire linistit „ceata“ produsa de aparat.

Desi pare simplu, aparatele fac zgomot in timp ce functioneaza si ii pot speria pe micuti. Pana la varsta de 2,5-3 ani, cei mici nu vor reusi sa utilizeze o piesa bucala. Bebelusii nu stiu sa respire pe gura. De aceea se recomanda sa se utilizeze o masca aplicata direct pe fata. Masca trebuie sa fie in contact cu pielea fetei. Nu se recomanda tinerea la distanta a mastii. Chiar si o distanta de 1 cm intre masca si fata copilului poate face sa se piarda 50% din substantele active. Cu cat masca e mai departe, cu atat se va pierde mai mult medicament. Medicamentul se pierde si daca cel mic plange. In timpul plansului, copiii respira superficial. In acest mod medicamentele patrund putin in arborele respirator. Daca administram aerosoli pent

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !