Capcanele în care pică românii care cumpără porci „în viu”. Cât costă, în realitate, un kilogram de porc după tăiere

Odată ce porcul este tăiat, acesta pierde în greutate și ajunge cu mai puține kilograme pe mesele românilor.

Crăciunul se apropie, iar tot mai mulți români preferă să cumpere “carnea de porc în viu”.

Cât costă carnea de porc în viu

Tot mai mulți români preferă ca în preajma sărbătorilor de iarnă să achiziționeze carnea de porc direct de la producător. Prețul kilogramului de carne în viu este de 15 lei/kg, un preț destul de bun comparativ cu prețurile practicate de către magazinele de specialitate. Totuși, cumpărarea porcului în viu poate conține anumite capcane, pentru simplul motiv că, odată ce porcul este tăiat, acesta pierde în greutate.

Care este cantitatea de carne care se pierde la tăiere

După ce animalul a fost sacrificat, înainte ca acesta să fie tranșat, porcul pierde până la 15 kg din greutate, din cauza sângelui care se scurge.

După ce acesta a fost tranșat este obligatorie golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului „în viu” de aproximativ 25 – 28%, ceea ce înseamnă că porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.

Totodată, este important de reținut că în cazul în care nu achiziționați carnea de porc din magazine, atunci este obligatoriu să duceți o mostră de carne la ANSVSA, pentru ca aceasta să fie analizată în laborator.

Sacrificarea porcului în gospodărie ar trebui să fie făcută de către medicul veterinar, iar înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.

De asemenea, picioarele animalului nu trebuiesc legate, iar metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:

– Pistolul cu glonte captive
– Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței.

Lovitura este realizată cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuției, fără penetrarea craniului, iar persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziția corespunzătoare, conform instrucțiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.

Cum este calculată greutatea porcului și care este prețul real la final

Potrivit adevărul.ro, greutatea animalului, înainte de tăiere și fără să fie urcat pe cântar se calculează astfel:

Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada

Pasul doi – se măsoară circumferința porcului (C), care se face din spatele picioarelor din față ale animalului.

Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.

Formula de calcul:

G= C x C X L x 69,3

Astfel că:

G – Greutatea aproximativă a porcului

L – lungimea porcului

C – circumferința porcului

69,3 – constanta de calcul

Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulțește greutatea aproximativa cu 0,72

Carcasa= G x 0,72

Model calcul:

L= 1,02 m

C= 1,27 m

G= C X C X L x 69,3= 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3= 114 kg

Greutatea carcasei este G X 0,72, adică aproximativ 82 kg.

Astfel că, aplicând procentul de 28% la o greutate de 200 de kilograme, rezultă că persoana care cumpără porcul va rămâne cu doar 144 de kilograme, pe care a plătit suma totală de 3.000 de lei, adică aproape 21 de lei/kg.