Capusa, pericol major! Nu ignora febra si greata, daca ai fost la iarba verde

Capusa reprezinta pradatorul din iarba! Sunt insecte parazite hematofage, adica se hranesc cu sangele gazdei. Se gasesc preponderent pe pielea animalelor sau in blana lor, pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor, dar pot musca si oamenii. Atentie, insa, pot transmite boli grave!

Capusele se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente. Acestea se ataseaza de corpul victimei, nu sar, nu zboara. Cele mai multe cazuri de muscaturi de capuse apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna).

„Capusele pot avea dimensiuni extrem de reduse, daca observati o leziune suspecta pe piele puteti folosi o lupa pentru examinare. Se pot fixa oriunde (chiar si in locuri ferite precum zona inghinala, axila, in spatele genunchilor, a urechilor, gat, scalp), si pot sa nu provoace nici un disconfort la atasare sau in timpul hranirii. La copii, capusele sunt adesea detectate pe cap, la radacina firului de par. De obicei, muscatura de capusa are aspectul unei mici umflaturi inchise la culoare cu o coaja care nu poate fi inlaturata la pieptanat”, arata Dr. Daniela Rahota, director executiv al DSP Bihor.

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate pentru gazda. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme, al encefalitei de capusa sau al altor boli grave. Nu tratati cu indiferenta muscatura de capusa! Ele trebuie indepartate in intregime imediat ce sunt descoperite. Indepartarea corecta si completa a capuselor se poate efectua doar de catre personal medical calificat!

SIMPTOME: febra, dureri de cap, greata, voma, dureri musculare, insotite uneori de aparitia unor pete rosiatice (eritem migrator) la locul leziunii. Simptomele pot debuta inca din prima zi de la muscatura si pana la 3 saptamani.

Recomandari:

  1. Cand faceti o drumetie sau iesiti la iarba verde, purtati haine deschise la culoare (pe care se vor observa mai usor eventualele capuse), pantaloni lungi cu elastic jos sau introdusi in sosete, bluze cu maneca lunga, sapca si, eventual, manusi. E de preferat sa folositi incaltaminte fara orificii sau decupaje – pantofi sport in loc de papuci, sandale.
  2. Evitati sa treceti prin tufisuri sau zone cu iarba inalta. Folositi paturi deschise la culoare pentru picnic, folositi plase anti-insecte/folie de protectie cand dormiti in aer liber sau in cort.
  3. Se pot folosi substante de tipul spray, lotiuni, unguente care previn infectarea cu capuse. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicatiil

 » Sursa: culinar.bzi.ro

loading...