Care e miza reala a europarlamentarelor?

Va trebui sa alegem 33 de persoane din diferite partide, care vor avea sarcina de a reprezenta Romania in Parlamentul Uniunii Europene. Un parlament in care vor exista 705 membri, dupa ultimele ajustari determinate de Brexit. In ce anume consta importanta acestei competitii electorale? In definitiv, de ce se vorbeste atat de mult despre primele alegeri care urmeaza?

Din patru in patru ani, Romania face un efort financiar si logistic urias pentru a alege treizeci si ceva de parlamentari, care vor pleca la Bruxelles si la Strasbourg, vor fi distribuiti in grupurile parlamentare existente, in functie de familia lor politica si, dupa cum ne place sa ne imaginam, vor reprezenta acolo interesele reale ale Romaniei. Aceasta este prima minciuna. Realitatea e ca, dupa cum s-a dovedit din experientele anterioare, odata integrati in familile europene si in comisiile de specialitate, cei mai multi dintre parlamentari, indiferent ce partid politic i-a livrat, si chiar si putinii parlamentari independenti uita cu desavarsire care sunt interesele Romaniei si care este mandatul real de reprezentare cu care au fost investiti de cetateni. Aproape nimic din ceea ce ei si partidele pe care le  reprezinta promit in campania electorala nu va fi realizat. Dimpotriva. Dupa cum s-a putut lesne observa, un mare numar de parlamentari romani actioneaza chiar impotriva statului, care i-a trimis acolo. Asa se si explica de ce rezolutii impotriva Romaniei au fost nu numai votate, ci chiar initiate de parlamentari romani. Si, totusi, pentru desemnarea acestora prin vot, cetatenii Romaniei fac in continuare mari eforturi si continua sa aiba sperante pe masura. De ce? Cum se explica acest fenomen? Nu care cumva miza reala, cel putin a acestor europarlamentare, este diferita?

In spatele primei runde de alegeri se ascunde o cu totul alta miza decat cea pe care partidele ne-o comunica oficial. Niciun partid politic nu-si imagineaza ca reprezentantii lui in Parlamentul European ar putea sa faca acolo vreodata front comun, pentru a sustine interesele Romaniei. Toate staff-urile partidelor politice sunt constiente ca, odata plecati la Bruxelles si la Strasbourg, reprezentantii lor se integreaza unui mecanism infernal, dominat in proportie de 90% de birocratie si prea putini dintre ei vor mai reusi sa ridice capul deasupra apei, pentru a sustine interesele statului care i-a trimis. Iar grupurile parlamentare, dominate de marile familii europene, sunt la randul lor puse pe pilot automat nu de partidele politice din statele care i-au trimis, nici de interesul national, ci, aproape exclusiv, de grupurile de afaceri financiare si politice care functioneaza la nivelul continentului si din care, din nefericire, Romania nu face sub nicio forma parte.

Asadar este declansat deja, chiar de la inceputul anului, un intreg razboi politic, pentru ca la capatul lui sa ne alegem cu 33 de persoane, dintre care, in urmatorii patru ani, vom auzi cel mult trei patru voci si acestea mai degraba pe posturile televiziunilor de stiri romanesti. Qui prodest? Adica „cui ii foloseste?”

Aceste alegeri pentru Parlamentul European au o valoare mai degraba simbolica decat practica.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !