9 C
București
duminică, 18 aprilie 2021

Care sunt efectele adverse ale vaccinului produs de Pfizer. Documentul a fost făcut public de guvernul SUA

Oficialii consorțiului farmaceutic Pfizer/BioNTech au elaborat un document amplu privitor la vaccinul BNT162b2, serul conceput pentru imunizarea la SARS-CoV-2, pe care l-au înaintat către FDA (agenția americană a medicamentului).

Raportul a fost parte a dosarului depus de Pfizer în vederea autorizării vaccinului pe teritoriul Statelor Unite, fapt întâmplat în cursul zilei de vineri, 11 decembrie. Documentul, care este public pe site-ul fda.gov, arată în detaliu cum a fost conceput, testat și propus pentru autorizare medicamentul. Printre altele, conține și o secțiune complexă referitoare la efectele adverse ale vaccinului asupra voluntarilor care au participat la testare.

În tabelele înserate în referat se arată că cercetătorii au verificat dacă vaccinul provoacă febră, oboseală, dureri de cap, frisoane, vomă, diaree, dureri musculare, dureri ale articulațiilor, toate aceste simptome fiind considerate pe 4 trepte de intensitate-nesemnificativ, slab, moderat și sever.

Calculele vizează separat cele două doze ale vaccinului, precum și cele două doze ale medicamentului placebo, iar simptomele sunt analizate la 7 zile după administrarea serului.

Rezultatele pe segmentul de vârstă 18-55 ani:
Care sunt efectele adverse ale vaccinului produs de Pfizer. Documentul a fost făcut public de guvernul SUA 1

La efecte adverse severe, singurul capitol care se remarcă este cel al oboselii după administarea celei de-a două doze, simptom reclamat totuși de doar 4,6% dintre cei 2.045 de voluntari participanți la fază a 2/3 a testării pentru populație.
Care sunt efectele adverse ale vaccinului produs de Pfizer. Documentul a fost făcut public de guvernul SUA 2

La segmentul de vârstă „peste 55 de ani”, doar 2,8% dintre subiecți au reclamat oboseală severă după administrarea celei de-a două doze. La ambele segmente de vârstă, procente consistente de subiecți au reclamat forme foarte ușoare spre medii de oboseală, dureri de cap sau frisoane. De remarcat însă că la procente aproape la fel de importante dintre subiecții care au primit fără să știe tratament placebo (fără niciun efect) efectele adverse ale vaccinului au fost aceleaşi.

Citeste si: COVID-19: De ce au existat patru voturi contra vaccinului Pfizer, la FDA

Agenţia americană FDA (The Food and Drug Administration) a dat undă verde vaccinului Pfizer cu patru voturi împotrivă, ceea ce a creat emoţie în ţările care se pregătesc să-l administreze. (În Israel trebuie să înceapă săptămâna aceasta vaccinarea cadrelor medicale).

Agenţia americană FDA (The Food and Drug Administration) a dat undă verde vaccinului Pfizer cu patru voturi împotrivă, ceea ce a creat emoţie în ţările care se pregătesc să-l administreze. (În Israel trebuie să înceapă săptămâna aceasta vaccinarea cadrelor medicale).

Motivul celor patru a fost legat de vaccinarea adolescenţilor de 16 şi 17 ani, deşi studiul nu s-a făcut pe aceşti subiecţi, ci pe adulţi de la 18 ani în sus. Pfizer i-a inclus însă în indicaţiile de administrare şi pe cei de 16-17 ani, identici practic, din punct de vedere fizic, cu cei de 18. În toată lumea, „copiii” de 16-17 ani nu mai sunt trataţi de pediatrie, ci de medicina generală.

Campania de vaccinare îi exclude pe adolescenţii de sub 16 ani şi pe gravide. Situaţia va dura un an sau doi, când se va termina faza a IV-a şi ultima a studiului. Rezultă că toţi cei care se vor vaccina acum fac parte din studiu. Se poate presupune că vor primi vaccinul după ce vor semna un document în care îşi afirmă acordul.

Se discută faptul că, la aproximativ două săptămâni după administrarea rapelului (al doilea vaccin), va fi emis aşa-numitul „paşaport verde”, care va scuti posesorul să efectueze teste covid în deplasările peste hotare. Pentru a încuraja vaccinarea, se pune problema că de acest paşaport va fi condiţionată intrarea ăn locurile publice neobligatorii – săli de spectacol, restaurante ş.a.

Policlinicile din Israel au anunţat că pot începe campania de vaccinare de duminică 20 decembrie. Pentru început, Ministerul Sănătăţii a dat undă verde vaccinării tuturor solicitanţilor, indiferent de vârstă sau condiţie medicală. Dacă vor fi prea multe cereri, vor opera criteriile de prioritate.

Pfizer, Inc. este o corporație farmaceutică americană cu sediul în New York City. În 2012, a fost una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume și s-a clasat pe locul 57 pe lista Fortune 500 din 2018 a celor mai mari corporații din SUA după venituri totale.

Compania este cea care produce și comercializează preparatul Viagra.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate