Castelul Peles, inchiriat de Guvern cu 6.000 de lei. Statul roman l-ar putea cumpara

Statul roman este interesat de cumpararea Castelului Peles de la Familia Regala. Ministerul Culturii a confirmat demersurile pe care le face in aceste zile.

Pe de alta parte, Casa Regala nu a comentat deocamdata subiectul. Valoarea stabilita in anul 2010 era de 30 de milioane de euro, insa nicio parte nu a inaintat o suma. Intre timp, Guvernul plateste 2 lei pe metru patrat, chirie lunara, bani pe care ANAF ii impoziteaza.

Ministerul Culturii anunta ca Statul Roman ar vrea sa cumpere Castelul Peles. Intr-un raspuns pentru ProTV, oficialii sustin ca ar fi oportuna cumpararea „in cazul in care exista disponibilitate din partea Casei Regale”.

Deocamdata, este aproape finalizat noul contract de inchiriere dintre stat si Familia Regala, dupa ce o comisie de negociere s-a intrunit acum doua luni, potrivit Ministerului Culturii ca sa puna la punct toate detaliile.

Castelul Peles este un monument unicat, unul dintre cele mai valoroase din Europa. Constructia a inceput in 1875l la dorinta lui Carol 1, primul rege al Romaniei, si a durat 41 de ani. In 1948, a fost nationalizat de comunisti si ulterior a functionat ca muzeu. In 2008, Castelele Peles si Pelisor au reintrat in proprietatea Regelui Mihai I, care a spus atunci ca Palatul va ramane in folosul romanilor pentru eternitate.

Vezi si: Romania, laudata in presa din SUA: Cea mai frumoasa tara a Europei!

In ultimii ani cladirea s-a degradat, iar reparatiile si restaurarile s-au lasat asteptate pentru ca autoritatile au spus ca nu pot investi bani publici intr-o proprietate privata. Iar Casa Regala a spus la randul sau ca nu are 4 milioane de euro macar pentru urgente.

Suprafata cladita a castelului este de 3.220 de metri patrati, iar in prezent statul Roman plateste pentru grandioasa constructie o chirie lunara de 6.000 de lei, adica sub 2 lei pe metru patrat. Cu tot cu chiria pentru Castelul Pelisor, Terenul domeniului si inca o anexa suma ajunge la 11.000 de euro.

Castelul are 160 de camere, 30 de sali de baie, 2.330 de corpuri de iluminat. Pentru constructia sa, au lucrat in decursul timpului mii de arhitecti, proiectanti, zidari, fierari, mesteri de diverse profesii din peste 30 de tari si 20 de etnii, iar costurile totale de constructie s-au ridicat atunci la 16,4 milioane lei aur.

In 2010, sta

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !