Cat de mult ne poate influenta deochiul

Este cunoscut faptul ca o parte dintre efectele produse de catre medicamente se datoreaza si efectelor psihologice pe care le exercita „leacul“ sau „lecuitorul“ asupra bolnavului. Acest efect a fost denumit efect placebo si este definit în dictionar ca „procedeu prin care o substanta neutra (inactiva), asemanatoare ca forma, culoare si gust cu un anumit medicament, este folosita pentru testare, prin comparatie, a eficientei medicamentului respectiv sau pentru inducerea unor efecte psihologice similare acestui medicament“.

Cand efectele constatate sunt placute si utile pacientului, se vorbeste despre efect placebo pozitiv; cand, dimpotriva, ele sunt efecte neplacute, se foloseste termenul de placebo negativ sau, pe scurt, efect nocebo. Deci, fenomenul nocebo poate determina deteriorarea starii de sanatate, ca urmare a unei interventii exterioare, care nu poate fi atribuita efectelor fizico-chimice ale medicamentului. Astfel, unor pacienti care aveau dureri postoperatorii de intensitate mica li s-a spus ca vor primi o substanta care creste durerea. Dupa administrare, majoritatea pacientilor s-au plans de cresterea durerilor, desi, de fapt, nu li se injectase decat ser fiziologic, solutie care nu are nici un efect asupra durerii. Un alt exemplu: unui grup de studenti care s-au oferit ca voluntari pentru studiu li s-a spus ca prin capul lor se va transmite un curent electric de o anumita intensitate. Au fost cuplati la un aparat generator de unde electromagnetice si li s-a comunicat ca s-a efectuat operatiunea. În urma experimentului, trei sferturi dintre ei s-au plans de dureri de cap, desi aparatul nu a fost pus în functiune pentru nici un voluntar. S-a produs, deci, un efect nocebo.

Interesant este ca efectul poate fi produs nu numai de substante sau procedee, ci si de anumite persoane. Astfel, deochiul se considera a fi provocat de o persoana invidioasa, care fixeaza cu privirea „victima“. Simptomatologia este variabila dupa zona geografica (influenta culturala).

 » Sursa: sanatate.bzi.ro

loading...