24 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021

Cât de nocivă este mâncarea de post. Ce complicații pot provoca margarina sau pateurile vegetale

Postul Crăciunului a început de pe 15 noiembrie. De atunci, credincioșii au renunțat la mâncarea de dulce și consumă doar produse de post, care nu conțin lapte, carne sau ouă. Deși postul este unul destul de ușor și pe parcurs sunt mai multe dezlegări, preparatele fără cele trei alimente este cea de bază. Chiar dacă mâncarea de post este destul de gustoasă și pot fi pregătite preparate diverse, se pare că margarina, pateul și alte alimente nu sunt prea sănătoase, iar nutriționiștii avertizează.

Mâncarea de post este periculoasă
Pentru creștini, Postul Crăciuniului a început din 15 noiembrie și ține 40 de zile, până pe 25 decembrie, înainte de Nașterea Domnului. În această perioadă, oamenii consumă doar alimente de post, fără carne, ouă sau lapte. Astfel, credincioșii consumă multe fructe, legume, dar și conserve, pateuri vegetale, margarină și cantități mari de cartofi.

Deși mâncarea de post este destul de gustoasă și ușor de preparat, nutriționiștii atrag atenția asupra faptului că nu este deloc sănătoasă. În primul rând, majoritatea oamenilor se îngrașă în timpul postului, pentru că preparatele nu sunt la fel de sățioase ca cele pe bază de carne și ai tendința să mănânci mai mult. În plus, vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul şi menţine oasele puternice, lipseşte din mâncărurile de post de obicei.

“Există o foarte mare varietate de produse de post în acest moment, sub formă de mezeluri din soia, sub formă de Tofu, pateuri, şniţele din soia. Sigur, se pot consuma din când în când, însă nu vor constitui baza hranei de post. Sunt foarte dezechilibrate din punct de vedere nutriţional. Având foarte multă sare, având foarte multe grăsimi hidrogenate.”, a explicat Lygia Alexandrescu, nutriționist.

Specialiştii spun că putem face numeroase combinaţii de alimente care nu sunt de “dulce” pentru a ne hrăni corect şi echilibrat, pe bază de legume, mazăre, fasole și să evităm margarina, conservele și alte alimente destul de toxice. Deși se spune că acestea conțin soia, ea este prezentă în cantități mult prea mici, nesemnificative.

De exemplu, caşcavalul de post produce dezechilibre în organism, din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare. La fel de nocive sunt și conservele de legume, care au cantități mari de sare și zahăr.

Mai mult, un pate de post conțin 15 aditivi alimentari. Cât despre margarină, în ea se regăsesc între 6-8 aditivi, iar în pâine aproximativ 7 aditivi. Halvaua are și ea 3 E-uri:

E330 – acid citric
E420 – sorbitol (îndulcitor)
E965 – sirop de maltitol.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate