Cathedral Plaza, mastodontul construit ilegal în centrul Bucureștiului, va fi demolată. Cine suportă cheltuielile

Construcţia Cathedral Plaza a început în 2007 şi a durat 6 ani, timp în care Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a dat în judecată proprietarul, susținând că a afectat structura de rezistenţă a lăcaşului de cult.

Instanţa a decis că autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Capitalei este nulă şi a cerut demolarea ei.

O expertiză a arătat că demolarea clădirii va afecta structura de rezistenţă a Catedralei Sf. Iosif, drept urmare o bună bucată de timp nu s-a luat nicio decizie.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat miercuri, 20 iulie, că a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea.

Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit.

Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii.

Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.