Cauza probabilă a morţii subite la sugari, descoperită în Australia

Potrivit dr. Carmel Therese Harrington, o cercetătoare din Australia care a studiat fenomenul după decesul copilului său, o enzimă reprezintă cauza morții subite în somn a sugarilor sănătoși, informează Deutsche Welle.

Conform dr. Carmel Therese Harrington, o comparaţie a probelor de sânge cu probe prelevate de la copii sănătoşi a demonstrat că activitatea enzimei Butyrylcholinesterase (BChE) la bebeluşii care au murit din pricina sindromului amintit a fost mult mai redusă decât la ceilalți bebeluşi.

Echipa de la spitalul de copii Westmead din Sydney, care a colaborat cu doctorul Harrington a ajuns la concluzia că enzima BChE joacă un rol esenţial în privinţa comunicării în creier.

O carenţă de Butyrylcholinesterase (BChE) poate produce o apnee prelungită, deci întreruperea respiraţiei în somn. Durata apneei depinde în context de amploarea deficienței de activitate a enzimei în creier.

În cazul în care se va confirma că, într-adevăr, acest deficit de enzimă este cauza morţii subite la sugari, această descoperire va salva multe vieţi – enzima BChE ar putea fi folosită ca Biomarker, constatându-se din timp riscul ca sugarul să moară din cauza acestui sindrom.

Echipa doctorului Harrington intenționează să elaboreze un Screening-Test corespunzător, care să identifice din timp sugari predispuşi la acest risc, ferindu-i astfel de pericolul de a muri în somn.

Totul a pornit în urmă cu 29 de ani, după ce nimeni nu a putut să-i explice doctorului Carmel Therese Harrington de ce fiul ei, Damien a murit într-o noapte din cauza sindromului morţii subite la sugari. I s-a spus că este o tragedie inexplicabilă.

Între timp, biochimista Harrington a lucrat ca avocată şi a devenit mamă a încă trei copii.

”Nimeni nu a putut s-mi spună de ce. Spuneau doar că este o tragedie. Dar a fost o tragedie care nu s-a potrivit cu creierul meu de om de ştiinţă”, spune Carmel Therese Harrington .

Au trecut apoi trei ani până când şi bebeluşul unei prietene apropiate a murit în condiţii similare. În acest moment Carmel Therese Harrington a luat decizia să caute cauza şi să se reîntoarcă în cercetare, ajungând la concluzia prezentată mai sus.

Ce este sindromul morții subite la sugari

Sindromul morţii subite la sugari (Sudden Infant Death Syndrome – SIDS) survine fără semne prevestitoare, cel mai adesea în somn.

Cercetătorii plecau până acum de la premisa existenţei unui defect în mecanismul de trezire al copiilor, care în mod normal are grijă ca ei să se trezească dacă încetează să respire.

Fiindcă fiecare om are sisteme naturale de control şi ghidaj, care de pildă ţin respiraţia în stare de funcţionare prin măsurarea cantităţii de gaz din sânge. Dacă acestea constată o scădere a cantităţii de oxigen în sânge, reacţionează în mod corespunzător – astfel suntem protejaţi de carenţe de oxigen şi feriţi de sufocare.

Dacă această zonă din Cortex înregistrează o cantitate mărită de CO2 în sânge, fiindcă persoana se află de pildă sub o pătură, atunci respiraţia este stimulată automat şi persoana în cauză se trezeşte.

În cazul morţii subite la sugari, acest mecanism nu este perturbat, în opinia echipei Dr. Harrington, de un defect, ci de o enzimă, care blochează mecanismul de trezire din creier.