CCR a amanat sesizarea lui Klaus Iohannis in legatura cu Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat, pentru 3 iulie, pronuntarea pe sesizarea lui Klaus Iohannis in legatura cu Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei. Presedintele sustine ca, dupa reexaminarea Parlamentului, forma adoptata depaseste limitele decizia din iulie 2018 a CCR.
Curtea Constitutionala a amanat pronuntarea, joi, pentru a doua oara, pe sesizarea lui Klaus Iohannis in legatura cu Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei.

CCR amana decizia care l-ar putea scoate din inchisoare pe Liviu Dragnea

CCR a dispus redeschiderea deliberarilor pentru data de 3 iulie 2019.

Presedintele sustine ca, dupa reexaminarea Parlamentului, forma adoptata a legii depaseste limitele deciziei CCR din iulie 2018.
Pe 1 aprilie, seful statului a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la modificarea acestei Legi.

Tinand cont de faptul ca forma legii transmise la promulgare este una ulterioara procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 528/17 iulie 2018 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 676 din 3 august 2018) si avand in vedere faptul ca Parlamentul a adoptat o serie de reglementari care sunt contrare si excedeaza limitelor deciziei mentionate, consideram ca Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei a fost adoptata cu incalcarea dispozitiilor art. 147 alin. (2) si (4) din Constitutie, pentru motivele prezentate in continuare”, precizeaza Klaus Iohannis in sesizare, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Pe 6 iunie 2018, seful statului a sesizat Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei, precizand ca actul normativ a fost adoptat cu incalcare dispozitiilo art. 1, alin (5) din Constitutiei referitoare la calitatea legii.
Parlamentul a reexaminat actul normatic, dupa decizia Curtii nr. 528/2018, pentru a pune in acord prevederile neconstitutionale cu decizia judecatorilro CCR, insa Legislativul a eliminat unele textele si a facut noi modificari la Legea in cauza, chiar daca nu au facut obiectul sesizarii de neconstitutionalitate.

In cazul de fata, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 528/2018, Parlamentul a eliminat unele texte, a adaugat unele noi si a operat modificari, fara ca acestea sa fi facut obiectul sesizarii de neconstitutionalitate si, in mod evident, contrar solutiei dispuse de catre instanta constitutionala. Examinand legea adoptata de Parlament in forma retrimisa la promulgare, reiese ca anumite texte din legea criticata au fost eliminate, desi acestea au fost declarate constitutionale, altele au fost modificate, desi acestea nu au facut obiectul sesizarii de neconstitutionalitate, iar altele au fost introduse fara ca acestea sa aiba vreo legatura cu forma initiala a legii sau sa se fi regasit in continutul sau, asa cum aceasta a fost supusa controlului de constitutionalitate”, explica seful statului in textul sesizarii.

Curtea Constitutionala a statuat ca, in cadrul acestei proceduri, Parlamentul poate modifica si alte prevederi legale numai daca acestea se gasesc intr-o legatura indisolubila cu dispozitiile declarate ca fiind neconstitutionale,

 » Sursa: bzi.ro