CDC a monitorizat localizarea a zeci de milioane de telefoane ale americanilor în timpul pandemiei

Documentele publicate recent au relevat faptul că agenția americană de sănătate Centers for Disease Control and Prevention – CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA) plănuia să folosească datele de localizare a telefoanelor pentru a monitoriza școlile și bisericile și că dorea să folosească datele și în alte scopuri decât monitorizarea privind restricțiile anti-COVID-19.

CDC a cumpărat acces la datele de localizare culese de pe zeci de milioane de telefoane din Statele Unite pentru a efectua analize privind respectarea reglementărilor din timpul carantinei, pentru a urmări persoanele care vizitează școlile și liceele și pentru a monitoriza în mod special eficiența politicii din Navajo Nation, potrivit unor documente interne ale agenției obținute de Motherboard.

Documentele arată, de asemenea, că, deși CDC a folosit pandemia de COVID-19 ca un motiv pentru a cumpăra mai rapid accesul la date, intenționa să le folosească în „scopuri mai generale”, relatează vice.com.

Tipul de date cumpărate de CDC a fost agregat – ceea ce înseamnă că se dorea urmărirea tendințelor ce apăreau din mișcările unor grupuri de persoane – însă cercetătorii au exprimat în repetate rânduri îngrijorări cu privire la modul în care datele de localizare pot fi anonimizate și utilizate pentru a urmări anumite persoane.

Documentele dezvăluie planul extins pe care CDC l-a avut anul trecut de a utiliza datele de localizare provenite de la un broker foarte controversat – SafeGraph, care îi are printre investitori pe Peter Thiel și pe fostul șef al serviciilor secrete saudite. Google a interzis compania din Play Store în luna iunie..

CDC a plătit 420.000 de dolari pentru accesul la un an de date din baza SafeGraph ,

„CDC pare să fi creat în mod intenționat o listă deschisă de cazuri de utilizare, care includea monitorizarea lockdown-ului, vizite între vecini, vizite la biserici, școli și farmacii, precum și o varietate de analize cu aceste date axate în mod special pe „violență”” (documentul nu se oprește la biserici, ci menționează „lăcașuri de cult”),  a declarat pentru Motherboard, după ce a analizat documentele, Zach Edwards, un cercetător în domeniul securității cibernetice care urmărește îndeaproape piața de date,.