Ce ar trebui sa stii despre cancerul ovarian

Ce cauzeaza cancerul ovarian? Din pacate, medicii si oamenii de stiinta nu sunt siguri cu privire la cauzele cancerului ovarian, desi cele mai multe cercetari recente ofera unele informatii. Expertii stiu acum, de exemplu, ca acest tip de cancer apare la capetele trompelor uterine. Aceste informatii deschid calea pentru studii noi de cercetare si o imbunatatire la nivelul diagnosticarii si tratamentului. 

1. Exista factori de risc cunoscuti

Factorii care cresc riscul de cancer ovarian includ:

– un diagnostic anterior de cancer mamar, uterin sau de colon;
– varsta cuprinsa intre 55 si 70 de ani;
– endometrioza (o tulburare a tesuturilor care afecteaza uterul si organele pelvine);
– probleme de fertilitate, in special cele care cauzeaza aparitia ciclurilor menstruale frecvente;
– predispozitie genetica pentru cancerul ovarian;
– mutatiile genelor BRCA1 sau BRCA2;
– nicio sarcina;
– utilizarea hormonilor sintetici sau a medicamentelor de fertilitate;
– obezitate.

Dintre toti factorii de risc cunoscuti, varsta este este cel mai puternic corelata cu dezvoltarea bolii. Daca prezinti unul sau mai multi factori de risc pentru cancerul ovarian, cel mai bine este sa consulti un specialist.

2. Desi simptomele pot fi evazive, acestea exista

Daca exista un aspect al simptomelor cancerului ovarian care se distinge de afectiunile benigne, ar fi incidenta acestora. Durerea abdominala severa, de exemplu, poate fi prezenta si 12 zile pe luna. Alte simptome care pot persista includ dureri de spate, constipatie, inflamatie abdominala, oboseala, modificari ale menstruatiei si probleme cu stomacul.

3. Modificarile stilului de viata pot tine cancerul ovarian la distanta

Exista mai multe studii care arata ca o dieta cu un continut scazut de grasimi poate fi benefica in reducerea riscului de aparitie a cancerului ovarian. O dieta compusa din fructe si legume proaspete, proteine slabe si alimente pe baza de plante poate fi deosebit de avantajoasa. Mentinerea unei greutati sanatoase si a antrenamentelor fizice regulate pot, de asemenea, sa reduca riscul de aparitie a cancerului, inclusiv a cancerului ovarian.

4. Eliminarea trompelor uterine poate reduce riscul

Multi medici recomanda eliminarea trompelor uterine ca mijloc eficient de prevenire a cancerului ovarian, in special in cazul femeilor care nu intentioneaza sa aiba mai multi copii. Procedura poate reduce riscul de aparitie a cancerului ovarian sever, cel care provine din capetele trompelor uterine, cu pana la 65%.

5. Anticonceptionalele pot, de asemenea, sa reduca riscul de aparitie

Cercetarile arata ca administrarea contraceptivelor orale scade riscul de aparitie a cancerului ovarian. Femeile care utilizeaza pilule contraceptive de mai mult de cinci ani au un risc cu 50% mai scazut comparativ cu femeile care nu au luat niciodata contraceptive. Este recomandat sa intrebi un profesionist despre potentialele riscuri si beneficiile utilizarii contraceptivelor.

6. Infertilitatea este corelata cu riscul crescut de cancer ovarian

Un studiu din 2004 a concluzionat ca femeile care fac tratamente de fertilitate sunt susceptibile la un risc crescut de cancer ovarian.

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !