Ce boli se transmit de la mama la fata

Anumite boli se pot transmite de la mama la fiica. Iata la ce afectiuni poti fi predispusa, din cauza mostenirii genetice. Artitra reumatoida este o boala care afecteaza articulatiile si apare de obicei la femeile cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani. In cazul persoanelor predispuse genetic catre aceasta boala, riscul aparitiei artritei reumatoide este cu 55% mai mare daca cei in cauza sunt si fumatori. Din fericire, riscul incepe sa se diminueze imediat ce persoana in cauza renunta la viciu.

Cancerele de ovare, de san si de colon
In mod surprinzator, riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer nu este neaparat mai mare daca mama ta s-a confruntat cu unul din ele. Riscul creste atunci cand doua sau mai multe rude apropiate au avut cancer. In acest caz este foarte important screningul: pantru cancerul de san faceti mamografii incepand cu varsta de 40 de ani, iar pentru cancerul de colon faceti colonoscopii la fiecare 10 ani, incepand cu varsta de 50. Pentru cancerul ovarian este recomandat testul Papa-Nicolau cel putin o data pe an.

Carii si afectiuni ale gingiilor
Daca mama ta s-a confruntat cu boli ale gingiilor este posibil sa mostenesti aceasta problema: factorii genetici conteaza intr-un procent de peste 45% in cazul problemelor cu dintii. Parodontoza este intr-un procent de 30% ereditara, iar tendinta membrilor familiei catre astffel de afectiuni, face ca igiena orala sa devina si mai importanta. Periajul dintilor de cel putin 2 ori pe zi, folosirea atei dentare zilnic si controalele periodice sunt reguli esentiale pentru a evita aparitia cariilor sau a problemelor gingiilor.

Depresia este o boala care afecteaza mintea si corpul deopotriva, avand un impact dramatic asupra vietii celui afectat. Conform unui studiu publicat in Archives of General Psychiatry, riscul de a suferi de depresie este cu 40% mai mare in cazul celor care au unul dintre parinti   diagnosticati cu aceasta tulburare. Aceasta nu inseamna, desigur, ca este absolut obligatoriu sa devenim depresivi daca o persoana din familie sufera de depresie. Altfel spus, se pare ca ceea ce mostenim de fapt, nu sunt bolile in sine, ci predispozitia spre ele. Daca avem in familie cazuri de depresie clinica, putem mosteni o tendinta de a dezvolta boala, insa nu inseamna ca ne nastem cu depresie. Mostenirea genetica nu este decisiva, ea influentand doar partial declansarea si evolutia unei depresii care este, in mod cert, determinata si de alti factori: biologici (care tin de functionarea creierului si a organismului, in general), medicali (probleme fizice si psihice) sau cauze care au legatura cu mediul (stresul, traumele etc.).

Osteoporoza
Daca mama sau tatal tau are o densitate osoasa scazuta, ai un risc aproape dublu fata de populatia generala de a face osteoporoza. Alti factori care cresc vulnerabilitatea in fata bolii oaselor fragile sunt viata sedentara, consumul excesiv de alcool si tutun, carenta de calciu si vitamina D, tratamentele cu corticolsteroizi, menopauza precoce si greutate corporala redusa. Pentru a scadea riscul de osteoporoza este bine sa iei calciu si vitaminaD,

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !