Ce caracteristici trebuie sa prezinte boabele de cafea de calitate superioara

Cafeaua reprezinta bautura ideala pentru momentele noastre de relaxare. Aroma acesteia influenteaza considerabil intreaga experienta. Chiar daca este mult mai comod sa cumperi cafea gata macinata, gustul ei nu se compara cu licoarea facuta din boabele proaspat macinate.

Din acest motiv, se spune ca secretul unei bauturi grozave consta in prepararea cafelei imediat dupa ce ai macinat boabele. Celulele din boabele prajite contin aproximativ 1000 de arome. O data macinate, parfumurile volatile sunt eliberate imediat si reactioneaza cu oxigenul din aer, avand astfel loc procesul de oxidare. Dupa 15 minute, cafeaua macinata pierde aproximativ 60% din aroma sa. Asadar, pentru a beneficia de aroma intensa a fiecarei cafele preparate, utilizeaza cafea proaspat macinata din boabe de cea mai buna calitate, imediat dupa obtinerea acesteia.

Cum recunosti o cafea boabe de calitate

Pentru a te asigura ca achizitionezi cea mai buna cafea boabe, este bine sa tii cont de cateva criterii importante. In primul rand, un factor de influenta majora este reprezentat de specia boabelor alese: Arabica si Robusta. Fiecare dintre aceste tipuri de boabe este recoltat diferit si are un gust distinct.

Cafeaua Arabica este o specie cultivata la altitudini mari. In ceea ce priveste gustul acesteia, se poate spune ca acesta este unul usor acid. Despre Arabica se spune ca are o aroma aparte, fiind o cafea de calitate superioara. De asemenea, pretul ei este unul ridicat, justificat de faptul ca aceasta este recoltata in conditii neprielnice.

Cafeaua Robusta creste la altitudini mai mici, are un gust puternic si amar. Costurile de crestere si de recoltare a boabelor de acest tip sunt scazute. Intrucat este o infuzie destul de amaruie, putini sunt cei care apreciaza acest tip de cafea.

Originea boabelor de cafea

Originea boabelor de cafea reprezinta un alt factor pe care este bine sa il iei in considerare, acestea fiind influentate de regiunile de cultivare: I, II si III.

Prima regiune corespunde cu America de Sud, iar recoltele provin in acest caz din Brazilia (cel mai mare producator de cafea), Caraibe, Columbia, Costa Rica, Panama, Mexic, Peru. Boabele cultivate aici au o aroma fina, usor dulceaga si sunt caracterizate de un nivel de aciditate crescut.

Regiunea II include Africa, Orientul mijlociu – Arabia. Boabele de cafea cultivate in aceste zone au o aroma foarte complexa. Acest tip de cafea se potriveste cu produsele dulci precum ciocolata, care au capacitatea de a estompa aroma sa bogata.

Regiunea III cuprinde zona Asiei, Indonezia si Insulele din Pacific. Boabele de cafea care provin din aceste parti ale lumii sunt caracterizate de un nivel de aciditate scazut, cu o aroma puternica.

Gradul de prajire a boabelor de cafea

Gradul de prajire a boabelor de cafea reprezinta un alt aspect important, de care este bine sa tii cont atunci cand vrei sa alegi cele mai bune boabe de cafea.

Cafeaua verde contine o cantitate mare de cofeina si are capacitatea de a accelera metabolismul.

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !