Ce este glutenul si de ce trebuie evitat

Glutenul este o proteina prezenta in grau si in alte cereale, precum ovazul, orzul, secara si kamutul. In cazul in care un individ sufera de boala celiaca, orice cantitate, oricat de mica de gluten, ii poate dauna si declanseaza o reactie imuna in intestinul subtire. Aceasta reactie duce la inflamarea cronica a intestinului, iar de aici apar o multime de probleme de sanatate, intrucat vilozitatile intestinale vor fi distruse in timp, iar capacitatea de a absorbi corect nutrientii se va pierde. Acest proces de inflamare a intestinului subtire este insotit de o serie de simptome care difera de la individ la individ.

In cazul persoanelor sanatoase, peretele intestinal este acoperit de vilozitati si microvilozitati cu au rolul de a mari suprafata intestinului in vederea absorbtiei optime nutrientilor.

In cazul celor cu intoleranta la gluten, aceste vilozitati sunt semnificativ reduse, mucoasa intestinului fiind afectata. Astfel, din cauza micsorarii suprafetei intestinului, absorbtia nutrientilor  este inhibata, organismul fiind privat de vitamine si minerale esentiale.

In tarile cu populatie majoritara de origine europeana, aproximativ unul din 100 de indivizi este afectat de celiachie. Similar, este inregistrata o incidenta crescuta si in regiunile in curs de dezvoltare, precum Africa de Nord, Orientul Mijlociu si India, unde se consuma mari cantitati de grau.

Glutenul are o valoare nutritionala foarte mica. De fapt, principalul rol al acestei proteine este acela de a ationa ca agent de legatura, oferind fainii capacitatea de a se creste, ceea ce face posibila producerea produselor de panificatie.

Pentru multe persoane, urmatoarele simptome sunt mult prea familiare: dureri abdominale, diaree, balonare, dureri de cap, anemie feripriva, scadere in greutate si oboseala dupa consumul de produse cu gluten. Aceste simptome neplacute pot fi un semn al intolerantei la gluten (boala celiaca) sau al sensibilitatii la gluten.

Boala celiaca este o boala autoimuna. Atunci cand indivizii predispusi la aceasta boala consuma alimente ce contin gluten, in int

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !