9 C
București
duminică, 18 aprilie 2021

Ce legătură este între boli și grupa sanguină. Cine sunt cei mai predispuși la diverse afecțiuni

Oamenii de știință au reușit să stabilească ce legătură este între diferite boli ori afecțiuni și grupa sanguină pe care o are o persoană. Așa s-a ajuns la concluzia că unele persoane sunt mai predispuse la anumite afecțiuni și sunt mai protejate la altele în funcție de grupa de sânge.

Cercetările în domeniu arată că fiecare grupă de sânge vine cu un risc crescut pentru anumite probleme de sănătate. Dacă, de exemplu, persoanele cu grupa sanguină A tind să producă mai mult hormon al stresului, cele cu grupa 0 au un risc mai mare de ulcer peptic.

Există patru grupe sanguine majore determinate de prezența sau absența a doi antigeni – A și B – pe suprafața globulelor roșii. În plus față de antigenii A și B, există o proteină numită factor Rh, care poate fi prezentă (+) sau absentă (-). Astfel sunt create cele 8 tipuri de sânge (0+, 0-, A+, A-, B+, B-, AB+, AB-). Milioane de vieți sunt salvate anual prin transfuziile de sânge. Astfel, donatorul universal de sânge are grupa 0 negativ, iar donatorul universal de plasmă are sânge de tip AB.

În urma mai multor studii, s-a ajuns la concluzia că în funcție de grupa sangvină pe care cineva o are, persoana respectivă are șanse de-a lungul vieții să sufere de anumite boli, precum doar niște răceli sau chiar forme de cancer.

Și tot în funcție de fiecare grupă de sânge, organismul va reacționa în mod diferit în cazul afecțiunilor respective, dar și în cel al bacteriilor sau a virusurilor. În cele ce urmează vom vorbi despre fiecare grupă de sânge în parte și vom vedea care și la ce boli poate fi supusă.

Grupa 0. Aceste persoane se bucură în general de un sistem imunitar foarte puternic. Acizii din stomac secretă foarte mult. Cei cu grupa 0 trăiesc și foarte mult timp, iar specialiștii spun despre respectiva grupă de sânge că ar fi cea mai bună dintre toate.

Totuși, au și aceste persoane predispoziții spre exemplu la bolile digestive, care se instalează în organism datorită acidității prea mari, artrite, boli de tiroidă, care se întâmplă din cauza sistemului imunitar mai activ.

Tot persoanele cu grupa de sânge 0 riscă să sufere din cauza inflamațiilor, a alergiilor, care duc la dezechilibrele hormonale. Aceste persoane nu riscă însă să facă cancer de pancreas. Ele sunt cu până la 37% mai ferite de această posibilitate decât restul oamenilor.

Cei cu grupa A produc mai mult hormon al stresului
Grupa A. Aceste persoane rezistă mai bine decât ceilalți în fața infecțiilor bacteriene cum sunt otita, tuberculoza, infecția cu bacteria E. coli. Pe de altă parte, aceste persoane suferă mult din cauza afecțiunilor precum astmul, infecția sinusurilor.

Din acest motiv pentru ei este recomandată evitarea produselor ce conțin probiotice pentru că ele participă la inflamarea tractului respirator. În plus, aceste persoane au un nivel al cortizolului foarte mare, lucru care duce la stări de anxietate repetate.

Cancerul gastric este forma de cancer de care pot să sufere persoanele care se încadrează în această grupă de sânge. În cazul femeilor cu grupa de sânge A, ele sunt mai fertile, comparative cu celelalte.

O grupă predispusă la afecțiuni cardiace
Grupa B. Cei care au grupa de sânge B pot să facă față cu brio dezechilibrelor sau afecțiunilor de la nivelul sistemului digestiv. De aceea ei își permit să consume alimente mai grele, precum carne de miel sau de vită. Din păcate însă acești oameni riscă să sufere de-alungul vieții de boli care atacă funcționarea inimii.

Acest lucru se întâmplă pentru că sunt mai sensibili în cazul inflamațiilor din organism. În plus, tot ei mai sunt predispuși și pentru lupus, scleroză multiplă sau cancer de ovare.

Grupa AB este cel mai rar întâlnită dintre toate grupele de sânge. Din păcate, aceasta este și cea mai slabă grupă de sânge în cazul bolilor. Oamenii care o dețin pot să sufere de boli ale sistemului respirator, otite, paraziți intestinali. Un studiu restrâns a arătat că probleme de memorie apar mai des la persoanele care au grupa de sânge AB.

Nu în ultimul rând, și riscul de accident vascular cerebral este mai mare la persoanale cu grupa sangvină AB. Așadar, știind ce legătură este între boli și grupa sanguină ne putem proteja mai bine și putem preveni chiar anumite accidente.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate