Ce să faci cu varza murată la două săptămâni după ce a fost pusă în butoi. Trucul care o va face să reziste până la primăvară

Multă lume preferă un simplu drum la supermarket pentru varza murată, iar tot mai puțini români respectă tradițiile culinare cu care au fost crescuți. Însă, pentru persoanele care încă vor să se bucure de preparate făcute în propria casă, există un truc util în această perioadă. Află ce este de făcut cu varza murată la două săptămâni după ce a fost pusă în butoi, pentru a rezista până la primăvară!

Murăturile de toamnă sunt o tradiție de generații întregi, respectată cu sfințenie de majoritatea românilor. În zilele noastre, când timpul liber este redus, și rafturile magazinelor sunt pline cu produse, tot mai puțini oameni fac efortul de a pune legume la murat pentru sezonul rece.

Cum să faci cea mai gustoasă varză murată

Dacă vă aflați printre cei care încă se mai pot bucura de gândul că își vor putea prepara sarmalele din foi de varză pusă de ei, există un truc ce va garanta că va rezista până la primăvară. În primul rând, iată lista de ingrediente de care vei avea nevoie pentru a face varză murată:

varză de toamnă

sare

apă

porumb – poți folosi știuleți întregi, sau doar boabe

sfeclă

mere, gutui,

mărar, cimbru – ingrediente opționale, în funcție de preferințe
un butoi de plastic cu capac, suficient de mare
două bucăți de lemn care să încapă prin gura butoiului
un furtun.

Ce trebuie făcută cu varza murată la două săptămâni după ce a fost depozitată în butoi

În general, murăturile se fac mult mai bine în borcane din sticlă, însă când vorbim despre varză, materialele recomandate sunt plasticul sau lemnul.

Dacă dorești să ai cele mai bune rezultate, există câteva sfaturi de care trebuie să ții cont:

1. Folosește întotdeauna varză de toamnă, proaspătă, cu foi sănătoase.

2. Pune varza la murat toamna cât mai târziu, cea mai bună perioadă fiind chiar începutul lunii noiembrie.

3. În unele cărți culinare, se specifică faptul că este recomandat ca varza pentru murat să fie ușor „bătută de brumă”.

4. Adaugă în butoi câteva tulpini uscate de mărar cu semințe, frunze de dafin, boabe de porumb sau știuleți întregi pentru o aromă desăvârșită.

5. Alege întotdeauna sare grunjoasă, fără iod, adăugând 400 de grame, pentru fiecare 10 litri de apă.

Ca să ai siguranța că varza murată va rezista până la primăvară fără să se strice, timp de două săptămâni, trebuie suflat aer în zeamă măcar cinci minute în fiecare zi, cu ajutorul unui furtun. Așa te poți asigura că se amestecă bine apa cu sarea și oxigenezi moarea. După 14 zile, butoiul cu varză poate fi acoperit cu un capac.