Ce se intampla cand hemoglobina creste prea mult

Cei mai multi stiu ca un nivel scazut al hemoglobinei determina aparitia anemiei, dar se pare ca sunt putini cei care constientizeaza efectele unui nivel foarte ridicat al hemoglobinei. Un nivel ridicat al hematrocitului (masa de globule rosii dintr-un anumit volum de sange) face ca sangele sa devina prea vascos si in felul acesta inhiba fluxul de oxigen prin corp putand duce  la formarea de cheaguri de sange care sunt extrem de periculoase! O crestere mica a hemoglobinei sau hematocritului determina o crestere mai mare a vascozitati. Atunci cand concentratia hemoglobinei atinge 180 g / L , vascozitatea sangelui ajunge la un nivel care afecteaza microcirculatia determinand o insufiecienta de oxigen in tesuturi situatie similara cu anemia severa!

Nivelul hemoglobinei este exprimat ca si cantitatea de hemoglobina in grame per decilitru (100 de mililitri) de sange. El depinde de varsta si sexul persoanei. Valorile normale pentru copiii de ambele sexe este de 12-14 g/dl, pentru barbati este de 14-18 g/dl, iar pentru femei este de 12-16 g/dl. Prezenta unui numar ridicat de celule rosii se numeste eritrocitoza sau policitemie. (Productia de celule rosii din sange este guvernata de un hormon numit eritropoietina, care este secretat de rinichi). Nu exista simptome specifice sau semne fizice. De multe ori valoarea inalta a hematocritului se observa atunci cand o persoana face analize de sange dictate de o boala care nu are legatura cu sangele.

Nivelul hemoglobinei poate creste din multiple cauze, acestea putand fi impartite in functie de tipul de eritrocitoza: – policitemie este o boala in sine determinata de o crestere a celulelor rosii- are 2 forme:policitemia vera (o tulburare mieloproliferativa in care hematrocitul creste fara a fi stimulat de eritropoietina) si eritrocitoza eritremica. Utilizarea de steroizi anabolizanti poate favoriza aparitia acestei boli deoarece ei stimuleaza maduva osoasa sa mareasca productia de celule rosii din sange. – eritrocitoza aparenta cand numarul celulelor rosii nu creste, dar acestea devin mai concentrate, creste masa lor. In acest caz hematrocitul creste ca urmare a cresterii nivelului hormonului din diverse cauze: 

Altitudini mari – cu cat este mai mare altitudinea cu atat este mai mic nivelul de oxigen este in aer . Acest lucru face ca organismul sa produca mai multa hemoglobina pentru a absorbi cat mai mult oxigen posibil! Hipoventilatie alveolare (fumat, pneumonie, TBC). In cazul fumatului, mai multe studii cu fumatori de voluntari au dovedit ca un mare procent de fumatori au un nivel de hemoglobina ridicat. Desi mecanismul este inca necunoscut, unii experti cred ca ar putea fi din cauza nivelului scazut de oxigen ” pur ” in plamanii fumatorului cresterea hemoglobinei reprezentand un mecanism de adaptare a organismului la niveluri scazute de oxigen.

Deshidratarea – Atunci cand organismul este deshidratat, se produce o concentratie de hemoglobina datorata pierderilor de lichide, situatie care in mod normal tinde sa dispara  atunci cand este restabilit echilibrul fluidelor. Boli congenitale de inima, cord pulmonar-cedarea partii drepte a inimii din cauza tensiunii arteriale crescute in arterele din plamani ( hipertensiune pulmonara ).

 » Sursa: sanatate.bzi.ro