Ce se intampla cu dosarul in care este acuzata Elena Udrea

La termenul de astazi, 13 mai 2019, in dosarul finantarii campaniei electorale din 2009, in care sunt acuzati Elena Udrea, Ioana Basescu si Dan Andronic, completul de judecata a anuntat amanarea procesului din motive obiective. Judecatorul se va pensiona si cauza va fi judecata de un alt complet pe 12 septembrie.
,,Judecatorul de caz ne-a anuntat astazi (joi -n.r.) ca se va pensiona. Nu s-a mai efectuat niciun act de judecata, pentru ca daca se va pensiona, in cauza va intra un alt judecator. Pentru a evita sa se ia de la inceput efectuarea unor acte de judecata de noul judecator, astazi (joi -n.r.) s-a acordat un termen in luna septembrie, tocmai pentru ca judecatorul care va prelua dosarul sa se pronunte pe toate chestiunile ce tin de desfasurarea acestui proces”, a declarat Vasile Plesa, avocatul lui Gheorghe Nastasia, inculpat si el in aceasta cauza.
La termenul de joi erau asteptate raspunsurile DNA si SRI, in ceea ce priveste colaborarea celor doua structuri in instrumentarea cauzei. Avocatul lui Nastasia a declarat ca raspunsurile DNA si SRI sunt in asteptare.
Totodata, acesta a mai spus ca in incheierea de la termenul trecut, prin adresa ce i-a fost inaintata, SRI trebuie sa dea un raspuns, tocmai pentru raspunsurile date de catre SRI si DNA pana in prezent sunt contradictorii.

Elena Udrea, dezvaluiri INCENDIARE in scandalul Kovesi – Ghita: „Am fost la DNA si am facut un autodenunt ca i-am dat cadouri lui Kovesi”

Potrivit acestuia, DNA recunostea efectuarea unor acte de urmarire penala si colaborarea cu SRI, iar SRI, spre deosebire de alte dosare, nu ofera nicio informatie.
,,Prin adresa SRI nu se recunoaste oarecum ca s-a lucrat in acest dosar, in sensul in care ar fi intervenit ca organ de urmarire penala in acest dosar. Trebuia lamurit printr-o adresa care ar fi trebuit sa vina la acest termen, printr-un raspuns al SRI”, a precizat acesta.

In ceea ce priveste posibilitatea ca Elena Udrea sa scape, prin intervenirea prescriptiei raspunderii penale, avocatul a mai spus ca ,,problema prescriptiei raspunderii penale este una de competenta judecatorului, modul in care instanta va aprecia ca a intervenit termenul de prescriptie, si fac referire aici la termenul general de prescriptie, e o chestiune pe care noi o discutam in multe dosare, tocmai ca urmare a deciziei CCR, care a constatat ca prevederile art. 155 NCP, care arata ca termenul de prescriptie se intrerupe prin orice act de urmarire penala e neconstitutional. Textul ar fi trebuit modificat (respectiv – n.r.), cu orice act de urmarire penala care a fost comunicat suspectului sau inculpatului. Nu s-a realizat acest lucru pana in prezent. Pozitia avocatilor in general este ca nefacandu-se adaptarea textului de lege la 45 de zile de la comunicarea deciziei CCR, in Monitorul Oficial, si acest lucru s-a intamplat in luna a cincea a anului trecut, textul de lege privind prescriptia speciala a raspunderii penale practic nu mai opereaza”.

 » Sursa: bzi.ro